fbpx
Сьогодні
12:42 02 Жов 2022

Вступ до НАТО: Дев'ять країн Альянсу підтримали заявку України

English version here

Президенти дев'яти країн НАТО з Центральної та Східної Європи в неділю опублікували спільну заяву, в якій закликали Альянс суттєво збільшити військову допомогу Україні

Заяву опублікувала канцелярія президента Польщі.

Як зазначено у заяві, президенти держав Центрально-Східної Європи висловили тверду підтримку рішенню Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України в Альянсі.

"Ми підтримуємо Україну в її захисті від російського вторгнення. Вимагаємо від росії негайного виведення військ з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів Альянсу суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Усі, хто скоює злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом", підкреслюють в заяві.

Цей документ підписали:

  • президент Чехії Мілош Земан,
  • президент Естонії Алар Каріс,
  • президент Латвії Егілс Левітс,
  • президент Литви Гітанас Науседа,
  • президент Північної Македонії Стево Пендаровський,
  • президент Чорногорії Міло Джуканович,
  • президент Польщі Анджей Дуда,
  • президент Румунії Клаус Йоганніс,
  • президентка Словаччини Зузана Чапутова.

У заяві також наголошують, що президенти восьми держав НАТО були в Києві вже під час повномасштабної війни та "на власні очі побачили наслідки російської агресії".

"Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ми не визнаЄмо і ніколи не вИзнаємо спроб росії анексувати будь-яку українську територію", вказують вони.

Нагадаємо, Кулеба заявив, що заявка України на вступ до НАТО змінює логіку та динаміку цього процесу. Сьогодні стати членом Альянсу можна швидше, ніж раніше.

Як писала Рубрика, 30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО.

Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства.

На цей крок Україна пішла після проголошення нової анексії президентом росії путіним.

Зазначимо, що диктатор на камери підписав "договори про приєднання" окупованих територій із власними ставлениками на сході й півдні України: у Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: