fbpx
Сьогодні
Фото 14:57 20 Лис 2022

Найстарший лідер Білого дому в історії Америки: Байдену виповнилося 80 років

20 листопада президенту Сполучених Штатів Джо Байдену виповнюється 80 років. Він є найбільш літнім очільником Білого дому в історії Америки,проте має намір висунути свою кандидатуру у президенти на другий термін.

Про це пише НВ.

20 січня 2021 року відбулася інавгурація Байдена.

Нагадаємо, що 20 січня 202з року, виповниться рівно два роки від початку його президенства, тобто формально – середина його чотирирічного терміну.

Джо Байден

Фото: Official White House Photo by Lawrence Jackson

Саме на початку наступного року 46-й президент США має намір офіційно оголосити про те, чи висуватиме він свою кандидатуру на вибори 2024-го.

Раніше Байден неодноразово давав зрозуміти, що планує домагатися переобрання, проте остаточного рішення ще не ухвалив.

"Рішення ми приймемо у родинному колі. Думаю, всі хочуть, щоб я балотувався. Не вважаю, що треба терміново вирішувати це питання", сказав президент США 9 листопада.

Джо Байден

Фото: Chris Jackson/Pool via REUTERS

Тим часом і в американській пресі, і серед виборців тему віку Джо Байдена обговорюють відтоді, як у 2019 році він вперше включився до президентських перегонів як кандидат від Демократичної партії.

Попередній рекордсмен — 40-й президент США Рональд Рейган — залишив Білий дім у віці 77 років.

Джо Байден

Фото: Official White House Photo by Lawrence Jackson

Уже тоді "була широко поширена думка, що він розсунув вікові межі для глави виконавчої гілки влади", нагадує The Washington Post у матеріалі про Байдена, який вийшов незадовго до його 80-річчя.

"Сполучені Штати ступають на незвідану територію: людина старша за 80 років в Овальному кабінеті", — резюмує WP.

Джо Байден

Фото: White House Photo by Adam Schultz

За даними видання, яке посилається на інформацію від кількох помічників, Байден уважний до цієї проблеми в суспільному сприйнятті — хоча часом дратується через неї.

Джерела WP зазначають, що Байден визнає право людей ставити запитання щодо його віку. Проте також прагне знизити градус побоювань, вказуючи на послужний список перемог у сфері законодавчих ініціатив, а також пропонуючи виборцям "подивитися на нього".

Джо Байден

Фото: Official White House Photo by Lawrence Jackson

Байден докладає чимало зусиль, щоб тримати себе у формі, щодня займаючись спортом та підтримуючи здорову вагу. Після тривалих поїздок за кордон його графік зазвичай помітно більш спокійний, і більшу частину вихідних він проводить у будинку своєї сім'ї в Делавері.

Хоча помічники кажуть, що це не пов'язано з віком, оскільки інші лідери США також часто віддавали перевагу легшому графіку після закордонних поїздок.

Якщо не брати до уваги незначних фізичних змін, у Байдена немає практично жодних ознак вікового занепаду, пише WP з посиланням на медичні документи та бесіди з більш ніж десятьма особами, які регулярно спілкуються з президентом.

У звітах про медичний огляд президента США, які були опубліковані майже рік тому, О'Коннор зазначив, що Байден "придатний до [держ]службі" і здатен виконувати покладені на нього обов'язки без жодних обмежень.

"Президент Байден залишається здоровим, енергійним чоловіком, здатним успішно виконувати обов'язки президента, зокрема як глава виконавчої влади, глава держави і головнокомандувач", — резюмував О'Коннор у листопаді 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: