fbpx
Сьогодні
14:23 17 Лис 2022

З відновленням миру Україна буде здатна замістити чистою енергією викопне паливо з рф, – Зеленський

Після перемоги над російською армією Україна зможе замістити чистою енергією брудне викопне паливо з рф та постачати у країни Європейського Союзу "зелену електрику".

Про це розповів президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників Bloomberg New Economy Forum, цитує Офіс президента.

"Уже зараз, приєднуючись до відбудови України, різні країни й компанії отримують стимули для зростання. Але коли ми відновимо територіальну цілісність і гарантуємо надійний мир, Україна стане потужним джерелом нового глобального розвитку. І це не просто про економіку, а саме про сучасну економіку", зазначив президент.

Український лідер наголосив, що зараз уряди різних країн шукають, як би гарантувати дешевше постачання нафти, газу, вугілля, щоб знизити енергетичні ціни.

А могли краще замість цього, приділяти максимум уваги "зеленій" трансформації.

Зі слів Зеленського, "саме ціна енергії, а не чистота енергії – питання номер один для багатьох", але цього б не було, якби не російська агресія і використання росією енергоресурсів як зброї.

"Україна здатна замістити чистою енергією брудне викопне паливо з росії. У нас величезний потенціал у низьковуглецевій енергетиці. Україна здатна стати ключовим партнером Європейського Союзу для цілей декарбонізації.

Ми станемо одним з основних постачальників "зеленого" водню й "зеленої" електрики в ЄС.

Кліматичні умови України, вільні площі, енергія сонця, енергія вітру дають змогу виробляти "зелену" електрику з дуже конкурентною собівартістю", наголосив президент.

Зеленський також нагадав, що лише за три роки перед російським вторгненням в Україні було збудовано 7 гігаватів відновлюваної енергетики, а "потенціал – у рази більший".

Також, Україна може виробляти десятки мільйонів тонн "зеленого" й дешевого аміаку та має сильні позиції в біоенергетиці, сказав президент.

Окрім того, в України є потужна атомна енергетика й енергетична інфраструктура, яка об'єднана з енергомережею Євросоюзу.

"Зараз російський ракетний терор спрямований передусім на ці наші потужності. Лише позавчора росія за день випустила майже сто ракет проти наших енергообʼєктів. Майже сто! Сьогодні – знову", – сказав Зеленський.

Він визнав, що "втрати великі", але й відбудова буде масштабною.

Зеленський запросив країни-учасниці й компанії "вже оцінювати перспективи" та приєднуватися до відбудови України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: