fbpx
Сьогодні
09:57 03 Лис 2022

Блінкен подякував Чавушоглу за зусилля повернути рф до "зернової угоди"

Фото: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу повернення рф до виконання своїх зобов'язань щодо "зернової угоди"

Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства США, пише ЄП.

Як зазначають, Блінкен подякував Чавушоглу за зусилля Туреччини.

Вони були спрямовані на відновлення Чорноморської зернової ініціативи, "заохочуючи росію до повернення. Та нагадуючи Москві про важливість подальшого дотримання домовленостей за посередництва ООН та її зобов'язань щодо підтримки глобальної продовольчої безпеки".

Блінкен і Чавушоглу також обговорили шляхи продовження просування координації та єдності НАТО у відповідь на війну росії проти України.

Нагадаємо, що 2 листопада росія оголосила про повернення до "зернової угоди".

В міноборони загарбників заявили, що росія отримала "письмові гарантії" від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти рф.

Пізніше президент росії путін заявив, що Москва може вийти із Чорноморської зернової ініціативи в разі, якщо Україна порушить надані нею гарантії не використовувати "зерновий коридор" для атак на Чорноморський флот рф.

Довідка

Нагадаємо, що 29 жовтня у міноборони росії заявили, що рф призупиняє участь у "зерновій угоді". Кажуть, що причиною став "теракт" щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден.

Після удару по кораблях Чорноморського флоту в окупованому Севастополі росія заявила про призупинення своєї участі у зерновій ініціативі.

В ООН після цього заявили, що домовленість все одно залишається чинною і інспектори організації продовжать перевірку суден.

Як писала Рубрика, Київ сподівався на повернення росії до угоди щодо експорту українського збіжжя.

Нагадаємо, що 1 листопала Україна, Туреччина й Організація Об'єднаних Націй вирішили призупинити дію "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи на середу, 2 листопада.

На 3 листопада у ООН підтвердили продовження роботи "зернового коридору".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: