fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:01 29 Жов 2022

Коли звільнять Херсон? Хроніка подій 29 жовтня та головні рішення

Сьогодні 248 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦  Чудові новини зі східного напрямку:

"Поки що ми не називатимемо населенні пункти конкретно. Краще хай це зробить Генштаб, але можна сказати, що траса Сватове-Кремінна практично під контролем ЗСУ", — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Представник Східної групи військ ЗСУ Сергій Черевий підтвердив інформацію, що траса Сватове-Кремінна перебуває під вогневим контролем українських військових

📌 На Сіверському напрямку (Донеччина) прикордонники зупинили просування розвідки противника. Вчора противник намагався розвідати підступи до позиції за допомогою безпілотника — "пташку" збили. 2 групи наземної розвідки окупантів також було зупинено. 

📌 ЗСУ точковими ударами знищили близько 300 окупантів у районі Майорська на Донеччині. Ще близько 60 легкопоранених загарбників доставили до медичних закладів Горлівки.

Загалом в Україні ліквідували вже понад 70 тисяч російських окупантів.

📌 Звітує ОК "Південь":

  • Нашою авіацією завдано 8 ударів по районах зосередження сил та зброї противника, ракетно-артилерійські підрозділи виконали 160 вогневих завдань. 
  • Знищено 2 реактивні системи залпового вогню "Град", 4 танки, 3 міномети сто двадцятого калібру, самохідну гармату "Гіацинт" та причепну гаубицю.
  • Ще 4 артилерійські установки і ворожий танк пошкоджено. 
  • У Бериславському і Миколаївському районах знищено 3 склади боєприпасів.

📌 Окупанти вивели військову техніку з аеродрому у славнозвісній Чорнобаївці біля Херсона. Це підтверджують супутникові знімки SATELLOGIC за 27 жовтня.

📌 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що рф не має успіху, незважаючи на вогневу перевагу та збільшення кількості військ. Наша оборонна операція виконується згідно з планом.

📌 А голова ГУР Кирило Буданов прогнозує: операція зі звільнення Херсона триватиме до кінця листопада

📌 СБУ затримала агента рф, який шпигував за позиціями HIMARS і далекобійних гаубиць М777 на південному напрямку. Крім того, зловмисник коригував численні ракетні удари по Нікополю, зокрема по об'єктах енергетичної інфраструктури, та "звітував" окупантам про наслідки повітряних атак. 

📌 Україна провела черговий обмін полоненими. Додому повернулися 52 українці — офіцери, медики, сержанти та солдати. 

📌 В окупованому Севастополі було пошкоджено кілька кораблів чорноморського флоту рф. Схоже, "дали прикурити" і фрегату "Адмірал Макаров", який став флагманом після втрати росіянами "Москви". Саме він запускав ракети "Калібр" по Вінниці. Чекаємо на подробиці.

Вищезазначена подія стала для рф приводом для зупинення своєї участі у зерновій угоді. Як сказано в заяві, причиною став "теракт, скоєний київським режимом за участю фахівців Великої Британії проти кораблів ЧФ та цивільних судів". 

У Міноборони Великої Британії на закиди рф відповіли: "Щоб відволікти увагу від катастрофічної ситуації з незаконним вторгненням в Україну, Міноборони росії вдається до поширення брехні епічного масштабу. Ця вигадана історія говорить більше про суперечки всередині російського уряду, ніж про Захід".

Нагадаємо, Україна не підписувала з рф жодних "зернових угод". Підписантами є Туреччина та ООН. "Україна очікує на реакцію Туреччини та ООН на російські заяви про зупинення "зернової угоди", — заявив прессекретар президента Никифоров.

Злочини рф

📌 Знов удари по Нікопольщині, Дніпропетровська область. Обстріляли три громади. Найбільше постраждав Нікополь. Там поранений  39-річний цивільний. У місті пошкоджені  8 багатоповерхових та приватних будинків, кілька магазинів, меблева фабрика, готель, автобусна зупинка, газогін та електромережі. 

📌 Росіянами завдано удару по об'єктах критичної інфраструктури Запоріжжя. Зруйновано виробничу будівлю.

📌 росія тероризує і вбиває цивільних! За 28 жовтня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини. Також за вчора стало відомо про 8 поранених.

📌 На Миколаївщині вчора чотири людини отримали поранення через обстріли рф. Також пошкоджено лінію електропередач. Сьогодні обстрілів зазнав населений пункт Широківської громади. Внаслідок чого зруйновано два житлові будинки, ще три — пошкоджено (уламками вибито вікна та пошкоджено дахи). Постраждалих немає.

📌 В Куп'янському районі Харківщини поранення отримали 2 жінки 43 та 40 років, а також 60-річний чоловік.

📌 На території Харкова та області за 8 місяців повномасштабної війни підтверджена загибель більше 1500 цивільних осіб, тілесних ушкоджень зазнали понад 2,5 тисяч громадян, серед яких діти. 

📌 Відсутність у тимчасово окупованих регіонах масового попиту на російські паспорти привела до того, що мешканцям цих територій російське громадянство окупанти вирішили призначити автоматично з 30 жовтня.

📌 Окупанти залишають працювати в Херсоні всього 10 машин "швидких". Всі інші будуть вивезені на лівий берег Дніпра. 

📌 Ряси скинуті, а під ними — вовчі морди. Російський патріарх кирил закликав молитися, щоб у Європі та Україні була холодна зима.

Життя в умовах війни

 📌 Ціни на електроенергію для населення залишаться незмінними до кінця опалювального сезону — пообіцяло Міністерство енергетики.

📌 Безкоштовні дрова мешканцям 8 прифронтових областей почнуть доставляти наступного тижня.

📌 Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв уряд.

📌 В Україні впроваджено систему електронних сервісів, які дозволяють продовжувати навчання в умовах відключення електропостачання. Також запроваджено єдиний гейміфікований додаток "Вивчаю — не чекаю", який дозволяє навчатися навіть в умовах відсутності Інтернету учням 1-4 класів.

📌 У ніч з 29 на 30 жовтня Україна перейде на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

Коли звільнять Херсон? Хроніка подій 29 жовтня та головні рішення

💡 путін у мішку для трупів. Поки що це лиш зображення на будівлі МВС Чехії. "Ми знаємо, хто наш друг, який проливає кров за свободу. І ми знаємо, хто наш ворог, та не дозволимо йому вкрасти уявлення про патріотизм та нашу країну", — прокоментував Очільник МВС Віт Ракушан.

💡 ЗСУ вже використовують американські дрони-камікадзе Switchblade 300 й очікують на поставку новітніх Switchblade 600. Switchblade несе боєголовку і призначений для атаки живої сили, незахищеної техніки та броньованих цілей.

💡 Канада випустить державні облігації на підтримку України. Канадські банки продаватимуть "Українські суверенні облігації" інвесторам, а гроші спрямують до України через МВФ.

Коли звільнять Херсон? Хроніка подій 29 жовтня та головні рішення

💡 А вже зараз до Європи прибули канадські броньовані машини ACSV (на фото вище). На них українські військові мають пройти підготовку, після чого 39 бронемашин разом з екіпажами поїдуть на фронт.

💡 Словенія в рамках угоди з Німеччиною передала Україні 28 танків М-55S.

💡 Литва відремонтує для України пошкоджені під час боїв 12 гаубиць PzH2000.

💡 Велика Британія повністю припинить імпорт російського зрідженого газу з 1 січня 2023 року. "Ми позбавляємо путіна коштів на його незаконну війну", — йдеться у повідомленні МЗС Сполученого Королівства.

💡 Легендарний астронавт Скотт Келлі став амбасадором UNITED24. Келлі допомагатиме напряму "Медична допомога" збирати кошти на швидкі класу С. Одна машина вже направилася в Україну.

Українці, об'єднуємось! 

💡 В Одеській області за допомогою застосунку "єППО" бійці повітряних сил ЗСУ збили два дрони-камікадзе, про які повідомили користувачі.

Коли звільнять Херсон? Хроніка подій 29 жовтня та головні рішення

💡 Ветеран російсько-української війни з Кропивницького Віктор з позивним "Гром" разом з дружиною вирощує і продає хризантеми ⬆️. Робить це, щоб допомогти українським військовим. Подружжя вже віддало на продаж півтори сотні кущів. Як продадуть усі, вирішать, на які потреби військових витратять гроші: "Чи придбаємо бензопили, чи якусь машину хлопцям".

💡 Студенти одеського Міжнародного гуманітарного університету подарували прикордонникам дрон. Для збору коштів вони влаштували благодійний ярмарок та патріотичний концерт. Студенти продавали власноруч підготовлені різноманітні вироби та ласощі різних країн світу.

💡 Студенти вінницького фахового коледжу мистецтв ім М. Леонтовича виготовляють окопні свічки для ЗСУ.

Коли звільнять Херсон? Хроніка подій 29 жовтня та головні рішення

💡 А курсанти Херсонської морської академії, яка переїхала до Одеси, зібрали майже 100 тисяч гривень для допомоги ЗСУ. На ці кошти закупили дрони, планшети, ноутбук та телефон ⬆️. Все це обладнання вже працює на передовій, на Херсонському напрямку.

💡 Український поштовий сервіс Justin закриває відділення щонайменше до кінця повномасштабного вторгнення. Логістичні потужності Justin зосередять на більш пріоритетному напрямку — обробці гуманітарних вантажів.

💡 Відсьогодні світло в домівках мають жителі частини звільненого Високопілля на Херсонщині. Востаннє електропостачання тут було близько 8 місяців тому. Енергетики працюють над поверненням світла цілодобово. Також у листопаді на допомогу мають приїхати бригади фахівців із Чернівців

1
2415

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: