fbpx
Сьогодні
14:17 24 Жов 2022

Український оператор мобільного зв'язку Lifecell запустив першу базову станцію на сонячних батареях: навіщо це рішення

Команда оператора встановила та під'єднала обладнання на одному з технологічних майданчиків на півдні України.

Про це пише Mediasat.

У чому проблема? 

Під час війни, коли ворог намагається зруйнувати критичну інфраструктуру, забезпечення обладнання автономним живленням стало надважливим. По всій Україні частішими стали перебої електрики, зв'язку. Нагадаємо, за словами міністра енергетики Україна втратила до 90% вітряної енергетики та до половини сонячної внаслідок війни з росією. 

Яке рішення? 

Мобільний оператор lifecell тестує використання сонячних панелей у південному регіоні України для автономного живлення базових станцій на тих ділянках, де доступ до електромереж може бути ускладнений.

Якщо пілотний проєкт продемонструє успішні результати, оператор масштабуватиме використання сонячних панелей для резервного живлення базових станцій, що стане екологічною альтернативою дизельним генераторам на об'єктах, де є проблеми з традиційним живленням.

Український оператор мобільного зв'язку Lifecell запустив першу базову станцію на сонячних батареях

Як це працює? 

Команда оператора встановила та під'єднала обладнання на одному з технологічних майданчиків на півдні України. І вже декілька тижнів триває тестування цього обладнання.

Завдяки сонячним панелям загальною площею 84 кв. м виробляється до 16 кВт енергії для живлення базової станції, що дозволяє забезпечити зв'язком більш ніж 2000 людей в чотирьох населених пунктах області. Сонячні батареї генерують постійний струм напругою 48 вольт, який подається на обладнання базової станції.

Кількість і потужність сонячних панелей розраховані таким чином, щоб забезпечувати цілодобову роботу обладнання, попри сезонність та кількість сонячного світла. Від накопиченої сонячної енергії заряджаються й автономні акумулятори. Місткості акумуляторів вистачає на 36 годин автономної роботи. Сонячні панелі можуть працювати при температурі від -20 до +40°C і не потребують спеціального обслуговування.

Загалом тестування триватиме впродовж року, аби фахівці оператора мали змогу оцінити ефективність сонячних панелей у різні пори року й різну погоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: