fbpx
Сьогодні
10:09 24 Жов 2022

Громадські активісти у Кривому Розі привертають увагу до небезпеки будівельного сміття, що утворилось внаслідок обстрілів міста: що з ним робити?

English version here

Фото: Телеграм/ Валентин Резніченко

Оперативно утилізувати залишки будівель не вдається через постійну загрозу нових вибухів, тож сміття поки що збирають та вивозять на полігон, щоб містяни не закопували його в землю

Громадська організація з захисту довкілля "Досить труїти Кривий Ріг" опублікувала відеосюжет, в якому розповідає про небезпеку будівельного сміття:

  • Від руйнувань дахів з шиферу, пил від азбесту, що міститься в ньому, потрапляє якийсь час перебуває в повітрі. Якщо дрібні частинки азбесту, що міститься в шифері, потрапляють в організм людини, це визиває рак легенів, рак гортані та інші захворювання.
  • Сміття від руйнації не можна складати разом з іншим сміттям, або зберігати поблизу річок, оскільки він потрапляє у ґрунтові води та ґрунти, тож є ризик, що він потрапить в організм людини через воду.
  • В частково зруйнованих будівлях навіть після реконструкції утворюється дуже багато пилу, який може містити шкідливі речовини. 

Місцева влада зазначає, що містяни самостійно не можуть правильно утилізувати відходи від руйнації. Ще одна проблема погягає в тому, що такі відходи відрізняються від будівельних відходів тим, що їх спочатку необхідно розділити на фракції: окремо пластик, шифер, цеглу та частини бетонних плит. Це потребує ретельного сортування, а отже, і додаткових ресурсів.

Але рішення є. Ось що роблять у Кривому Розі із будівельним сміттям: 

  • Одразу після прильотів місцеві комунальні служби одразу починають технікою збирати скло, биту цеглу та інші відходи від руйнації. Весь алгоритм повторного використання та утилізації міститься в новому законі "Про поводження з відходами", що вже вступив у дію.  
  • Під складування таких відходів планують землі окремого призначення, щоб зменшити навантаження на полігони міста. 
  • Доки нових полігонів для відходів руйнації немає, битою цеглою та плитами заповнюють ями на дорогах та відновлюють проїжджі частини, використовуючи матеріал повторно. З них також можливо виготовляти асфальт або інші водонепроникні речовини. Інші технології повторного використання зараз обговорюються місцевою владою.
  • Вцілілу цеглу також використовують повторно для відновлення будівель.
  • У відновлених будівлях регулярно проводять вологе прибирання, щоб зменшити кількість шкідливого пилу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: