fbpx
Сьогодні
18:08 13 Вер 2022

Ліквідація відходів війни: у Київській області створили 50 локацій для вивезення будівельного сміття

Потім будівельні відходи сортують, щоб у подальшому переробити.

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у інтервʼю "Українська правда. Життя".

У чому проблема? 

Після звільнення населених пунктів Київської області, там залишилось багато відходів війни. Це військова і цивільна спалена й розбита техніка, зруйновані будівлі. Це також купа будівельних відходів, які хаотично лежать десь на розі вулиць. Навіть знаходять факти вивезення тонн такого сміття в посадки та ліс. 

Яке рішення?

У Київській області організували 50 локацій для вивезення будівельного сміття з інфраструктурних обʼєктів, зруйнованих через бойові дії. Фахівці проінспектували Київ і Київську область. Зробили робочу Google-карту, щоб розуміти, де що знаходиться, кожна локація, фото; провели відповідні наради з мерами, з головами об'єднаних громад. 

Як це працює? 

Обласна адміністрація уже створила локації, куди тепер централізовано звозять відходи руйнації. Далі їх сортують, щоб у подальшому переробити. Сміття будуть подрібнювати, щоб його можна було повторно використати під час відновлення доріг, будівництва тимчасових переходів, переїздів тощо.

"Спочатку ми думали, що для того, аби впоратися з відходами руйнації, потрібна велика кількість бюджетних і грантових коштів. Але сьогодні утворені купи відходів вже беруть і повторно використовують будівельники або ті, кому потрібно", – каже Руслан Стрілець. 

За його словами, це не вирішує проблему повністю, бо залишаються небезпечні відходи, але таких відходів "значно менше". Їх планують утилізувати екологічно безпечним методом, коли знайдуть для цього ресурс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: