fbpx
Сьогодні
19:51 23 Жов 2022

За перебої в постачанні газу Чехія хоче відсудити в "Газпрому" компенсацію

Фото: Pexels-ekaterina-bolovtsova

Через перебої з постачанням природного газу протягом цього року, чеська енергетична компанія CEZ планує звернутися до арбітражу для стягнення компенсації  з російського "Газпрому"

Як повідомляє "Європейська правда", про це в етері чеського телебачення у неділю заявив генеральний директор CEZ Даніель Бенеш.

"У той момент, коли хтось не виконує контракт, який у вас є, важко говорити про щось інше, крім компенсації збитків", – сказав Бенеш, оцінивши збитки "від вищих сотень мільйонів до перших мільярдів крон". І тому , за його словами, про переговори з російським постачальником щодо поставок на 2023 рік не може бути й мови, єдиний можливий крок – міжнародний арбітраж.

На думку гендиректора CEZ, енергетична війна росії проти Європи розпочалася ще у 2021 році, коли рф непомітно припинила постачання газу, оскільки рівень заповнення резервуарів знизився. "Це був повзучий крок росії", – вважає Бенеш. Він додав, що на прямі наслідки дій росії припадає до 90% зростання цін.

До повномаштабної війни в Україні Чехія майже повністю залежала від російського природного газу. З тих пір вона збільшила свої поставки. Це сталося за рахунок поставок скрапленого природного газу через Нідерланди та США.

У липні, через надвисокі ціни на енергоносії і загрозу стабільному постачанню газу, країни ЄС домовилися добровільно скоротити споживання газу на 15%. І це в порівнянні з середнім показником останніх 5 років. Якщо ситуація стане дуже складною, вимога економії може стати обов'язковою.

20 жовтня відбувся саміт на якому лідери країн ЄС домовилися про заходи щодо боротьби з енергетичною кризою. Вони погодилися з необхідністю прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: