fbpx
Сьогодні
17:58 23 Жов 2022

Стало відомо про формування "тіньового флоту" із нафтових танкерів для обслуговування інтересів росії

Через наближення обмежень для рф ( у грудні набувають чинності санкції Євросоюзу щодо російської нафти) у світі помітили формування «тіньового флоту» з нафтових танкерів із невідомими власниками

Схоже, вони обслуговуватимуть інтереси росії.
Про це повідомляє Рубрика посилаючись на Bloomberg.

Ще на початку літа Рада ЄС затвердила пакет санкцій проти рф, який передбачає скорочення імпорту російської нафти. ЄС забороняє закупівлю, імпорт і перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії до ЄС.

Окрім цього, Велика Британія та ЄС погодили заборону на страхування суден, що перевозять російську нафту. Цим рішенням для росії різко обмежили можливості експортувати нафту.

А у вересні ЄС почав запроваджувати обмеження цін на нафту рф: це дозволить європейським операторам транспортувати російську нафту до третіх країн за умови, що її ціна залишиться в межах попередньо встановленого «ліміту».

Вересневий пакет санкцій має набути чинності 5 грудня для сирої нафти. На тлі цього протягом останніх місяців спостерігалося різке зростання активності на ринку вживаних танкерів. Їх закуповують невідомі організації, які базуються в Дубаї, Гонконгу, Сінгапурі та Кіпрі.

Торгівля особливо зосереджена на типі та класі суден, які можуть транспортувати російську нафту Urals та ESPO з їхніх експортних терміналів. Одним із таких типів танкерів є Aframaxes, який може перевозити приблизно 650-750 тисяч барелів нафти через мілководдя та з дрібніших портів. Зараз Aframaxes із криголамними можливостями продаються вдвічі дорожче, ніж рік тому, а покупці не розкривають свою особу.

Суднові брокери також спостерігали зростання торгівлі Aframaxes нельодового класу віком від 15 років. Ймовірно, деякі з цих танкерів з'являться у Східному Сибіру, ​​щоб транспортувати російську нафту ESPO китайським та індійським нафтопереробникам.

Навіщо потрібен цей «тіньовий флот»?

Ймовірно, саме цією мережею кораблів росія буде продовжувати експорт своєї нафти партнерам. Bloomberg зауважує, що майже напевно станеться сплеск перевезень із судна на судна, коли вантажі перевалюють з одного танкера на інший просто в морі.

Це пов'язано як із ризиком санкцій щодо російської нафти, так і з необхідністю перевалювати кілька невеликих вантажів на більші танкери для далеких рейсів.

Такий спосіб трансферу вантажу передбачає певні ризики: необхідно, щоб одне судно маневрувало біля іншого, бажано — у тихих водах та за гарної погоди. Процес може тривати до двох днів. Коли санкції почнуть діяти, європейські моря майже напевно будуть закриті для таких операцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: