fbpx
Сьогодні
23:58 06 Січ 2021

Байден відреагував на заворушення в Капітолії, а Трамп записав звернення до своїх прихильників

Фото Reuters

Обраний президент США Джо Байден виступив з приводу заворушень, що спалахнули біля будівлі Капітолію США, і назвав їх нападом на демократію.

Трансляцію веде The Washington Post.

Байден назвав те, що відбувається в центрі Вашингтона не протестами, а заколотом.

"У цю годину наша демократія піддається безпрецедентному нападу. На відміну від усього, що ми бачили в наші часи. Напад на цитадель свободи, на сам Капітолій. Напад на народ і поліцію Капітолійського пагорба, яка поклялася захищати його. І держслужбовці, які працюють в самому серці нашої Республіки… Дозвольте мені внести ясність", – сказав Байден.

За словами Байдена, сцени хаосу в Капітолії не відображають справжню Америку і не дають уявлення про те, які американці.

"Те, що ми бачимо, – це невелика кількість екстремістів, відданих беззаконню. Це не інакомислення. Це безлад. Це хаос. Це межує з заколотом. І йому потрібно покласти край прямо зараз. Президент Трамп, ваш хід. Боже, благослови Америку і захисти всіх, хто намагається відновити порядок в Капітолії", – резюмував він.

"Слова президента мають значення, незалежно від того, наскільки він хороший чи поганий. У кращому випадку слова президента можуть надихати. У гіршому випадку вони можуть підбурювати. Тому я закликаю президента Трампа виступити на національному телебаченні зараз, щоб виконати свою клятву і захистити Конституцію і вимагати припинення цієї облоги", – заявив він.

Наприкінці промови, коли Байден вже йшов, йому почали ставити запитання про інавгурацію, але він відповів, що його це не хвилює.

"Мене не хвилює моя безпека або інавгурація. Американський народ повинен чинити опір. Всьому є межа", – відповів обраний президент.

Президент Сполучених Штатів Америки записав відеозвернення на тлі заворушень біля і в будівлі Конгресу США, в якому попросив своїх прихильників залишити Капітолій

Звернення оприлюднене в його Тwitter.

"Ви повинні піти додому, нам потрібен мир, нам потрібен закон і порядок", – закликав чинний американський лідер.

Водночас американський президент в черговий раз підкреслив, що президентські вибори в США були сфальсифіковані.

Нагадаємо, 6 січня, у Вашингтоні проходить масштабний протестний мітинг прихильників Дональда Трампа. На акцію з'їхалися люди з усієї країни. Акцію на цей день раніше анонсував сам Дональд Трамп.

О 19:00 за Києвом Трамп виступив з промовою, у якій розкритикував республіканців, що відмовляються заперечувати проти результатів виборів на спільному засіданні Конгресу. Він заохотив протестувальників прямувати до будівлі Капітолію, де це засідання відбувається.

Після цього багатотисячний натовп попрямував до Капітолію. Близько 20 години за Києвом сотні прихильників Трампа прорвалися через металеві барикади в задній частині будівлі Капітолію. Згодом поліція повідомила, що протестувальникам вдалося прорватися у будівлю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: