fbpx
Сьогодні
16:45 19 Жов 2022

Екорішення: У громаді на Тернопільщині зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

Пляшки пресуватимуть спеціальним обладнанням, після чого – продаватимуть. 

Про це пише Чортківська міська рада у фейсбуці. 

У чому проблема? 

Кожну хвилину в світі продається мільйон напоїв в пластиковій тарі. З середини XХ-го століття виготовили більше 6 млрд тонн пластику, і тільки 9% від цієї кількості пішло на переробку. Статистика в Україні ще гірше – 96% всіх відходів відправляють просто на сміттєві полігони. Сортувати сміття в Україні почали тільки в 2018 році. І, як і в усьому світі, проблемою залишається збір і переробка пластикової тари.

Яке рішення? 

У Чортківській громаді знайшли застосування використаним пластиковим пляшкам – їх  пресуватимуть спеціальним обладнанням, після чого – продаватимуть.  Завдяки цьому і вулиці міст та сіл стануть ще чистішими, і в громаду додаткові кошти надходитимуть.

Недостатньо просто сортувати сміття та викидати пластикові пляшки в окремий контейнер. Це лише перший етап. Далі слід доставити пластик до місця переробки. Але перед цим – спресувати його. 

Як це працює? 

Над пресуванням пластику зараз працює управління комунального господарства міської ради та КП "Чортківський ККП". За 100 тис. гривень придбали спеціальний прес для пластикових пляшок. У нього окремо закидатимуть білі пляшки, окремо сині, окремо кольорові – адже так потім вигідніше продавати. 

Прес декілька разів стискатиме пляшки, допоки не вийде своєрідний пластиковий тюк. За одну годину придбаний прес здатний зробити від 4 до 6 таких тюків. Вага одного може сягати до 180 кг (залежно від матеріалу).

Паралельно шукають переробне підприємство, якому будуть продавати зібраний та спресований пластик.

Також Чортківське комунальне підприємство викуплятиме у ОСББ відсортовані ПЕТ-пляшки та заохочуватимуть людей із приватних секторів сортувати сміття. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: