fbpx
Сьогодні
20:06 14 Жов 2022

У Львові представили мурал, присвячений Маріуполю: фото

English version here

Фото: v-variant.com.ua

14 жовтня у День захисників і захисниць України у Львові відкрили символічний мурал. На ньому зображена героїчна оборона заводу «Азовсталь», евакуація містян крізь міни й блокпости окупантів.

Про це повідомляє Східний Варіант.

мурал львів маріуполь

Фото: v-variant.com.ua

Особливе місце на малюнку займає драматичний театр Маріуполя з написом «Діти» перед ним. Нагадаємо, що 16 березня росія здійснила безпрецедентний терористичний акт, скинувши авіабомби на будівлю театру, доки там переховувалися сотні людей.

Проєкт реалізовано за підтримки комунального комерційного підприємства "m.EHUB". Символічно, що автор муралу художник Дмитро Вовк, сам переселенець з Маріуполя. Він провів у місті понад 20 днів після початку повномасштабного вторгнення.

«24 лютого моя дружина розбудила мене і сказала, що росія напала на нас. Я спочатку не повірив, що почалася війна. Але потім почув вибухи. Ми жили у бомбосховищі разом з іншими людьми, нас було 120. Ми об'єдналися: готували по черзі, прибирали по черзі і так далі», — згадує Дмитро.

мурал львів маріуполь

Фото: v-variant.com.ua

Він виїхав з Маріуполя у середині березня. Шлях самостійної евакуації був важким, та Дмитро був радий нарешті вирватися з окупації.

Над муралом він працював кілька тижнів. За його словами, основна частина роботи полягала у розробці концепції.

мурал львів маріуполь

Фото: v-variant.com.ua

«Це 80 відсотків від усієї роботи. Я тиждень працював над дизайном на графічному планшеті, а потім ще два тижні над самим муралом на цій стіні. Реалізувати проєкт було непросто. Для початку мені знадобилася фарба для фасаду, щоб зробити фон, основу, яка буде добре триматися. Потім вже використовуються яскраві балони для графіті та аерографія — це такий метод нанесення фарби», — пояснює Дмитро.

мурал львів маріуполь

Фото: v-variant.com.ua

Довжина муралу 30 метрів. Композиція стінопису завершується символічним відображенням повернення українського прапора у Маріуполь.

«Я думаю, це надихне маріупольців на те, щоб вони повернулися додому. Тому і сам мурал називається "Повернення додому"», — зізнається художник.

Знайти мурал можна навпроти хабу «ЯМаріуполь» (Львів, Площа Галицька)

мурал львів маріуполь

Фото: v-variant.com.ua

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: