fbpx
Сьогодні
14:59 09 Жов 2022

На Запоріжжі окупований Енергодар вже третю добу без світла, є проблема з водою, – мер

У Запорізькій області в тимчасово окупованому Енергодарі уже третю добу немає електроенергії

Проце інформує Рубрика, посилаючись на Telegram міського голови Енергодара Дмитра Орлова.

Очільник міста повідомив, що російські занарбники не пропускають ні гуманітарні вантажі, ні навіть питну воду.

"Станом на зараз Енергодар все ще залишається без світла та води. Регулярні обстріли заважають проводити швидкі аварійно-відновлювальні роботи.

Відповідно вже третю добу люди позбавлені можливості приготувати їжу", написав він у повідомленні.

Орлов розповів, що увечері 8 жовтня містяни розкладали багаття просто біля будинків, щоб зготувати собі хоч якусь гарячу їжу.

Водночас він закликав енергодарців бути максимально обережними під час збору сухих гілок для багать, бо посадки та лісова зона можуть бути заміновані окупантами.

Орлов також наголосив, що у місті загострюється ситуація з питною водою.

Мер Енергодара підкреслив, що українська влада неодноразово намагалася доставити у місто гуманітарні вантажі з продуктами харчування, засобами гігієни тощо.

Також Україна готова організувати оперативну доставку та видачу в Енергодарі питної води, але окупанти не пропускають гуманітарку.

Нагадаємо що 8 жовтня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС потребує негайного захисту після того, як внаслідок обстрілів було припинено зовнішнє живлення станції.

Довідка

5 жовтня президент країни-агресора владімір путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами ЗАЕС буде віддано росії. Оскільки Україна не визнає анексії, це рішення фактично не має жодної сили.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вважає, що ЗАЕС є українською, незважаючи на заяви рф про перехід об'єкта під її контроль.

У свою чергу, Міжнародне агентство з атомної енергії провело ротацію представників місії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Тепер команду МАГАТЕ представляють чотири експерти замість двох.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: