fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:23 08 Жов 2022

Кримський міст та 20 тисяч шкарпеток з Фінляндії: хроніка подій 8 жовтня та головні рішення

Сьогодні 227 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

СБУ, події на Керченському мосту

Наслідки вибуху на Кримському мосту

📌 Дочекалися! Ранок почався з роздовбаного Кримського моста. В результаті "бавовни" обвалилися два прольоти автодороги, залізнична ділянка також пошкоджена. 

"Все незаконне має бути зруйноване, все вкрадене — повернуто Україні, все російське окупаційне — вигнано", — прокоментував радник голови ОП Михайло Подоляк вибух на Кримському мосту.

📌 А ще в Іловайську (Донеччина) вибухнув вантажний склад окупантів, і тепер росіяни мають великі проблеми з поставками з обох напрямків.

📌 Авіація ЗСУ відпрацювала вночі по системах ППО противника в Бериславському та Каховському районах. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 218 вогневих завдань. 

Також Херсонські пабліки пишуть, що в Новій Каховці знищено техніку рашистів у районі ГЕС.

📌 На півдні України силами ППО вчора ввечері збито три російські дрони-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136". Ворог намагався атакувати Одещину та Миколаївщину.

📌 Сьогодні вранці на Миколаївщині збито ще один дрон-камікадзе "Shahed-136". А близько 15:00 у Білгород-Дністровському районі Одещини відмінусували другий БПЛА.

📌 За добу відбито атаки росіян у районах 17 населених пунктів. Це чимала географія наступальних дій від Бахмута на сході до Херсонщини на півдні.

📌 На півдні знищено 4 склади БК рашистів.

🇺🇦 Протягом тижня українські військові звільнили 29 населених пунктів на сході, в тому числі шість — на Луганщині. А з початку наступальної операції Україна повернула 96 населених пунктів, які перебували під окупацією.

🇺🇦 На півдні ЗСУ деокупували понад 2 400 квадратних кілометрів. У Херсонському районі звільнено 6 населених пунктів, у Бериславському — 61.

📌 Ще одна традиційно приємна новина: ліквідовано вже 62 060 окупантів!

Злочини рф

Дніпропетровщина, Нікопольський район

Наслідки обстрілів Нікопольського району

📌 У ніч на 8 жовтня війська рф скерували на Червоногригорівську, Марганецьку та Мирівську громади Нікопольщини (Дніпропетровщина) майже 80 снарядів з "Градів". Понівечені приватні будинки, господарські споруди та лінії електропередач, загинули понад 30 свійських тварин.

📌 Запорізька АЕС повністю знеструмлена через ворожі обстріли. В автоматичному режимі увімкнулися дизель-генератори, запасів пального для їхньої роботи в такому режимі вистачить на 10 діб.

📌 Відомо вже про 17 загиблих внаслідок ракетної атаки 6 жовтня на Запоріжжя.

📌 Ворог обстріляв село в Запорізькому районі з реактивних систем залпового вогню, одна людина загинула, четверо отримали поранення. Серед них — однорічна дівчинка, вона в тяжкому стані перебуває в лікарні.

📌 Сумщина. Росіяни випустили 84 боєприпаси по області. Під ворожим вогнем опинилися 5 громад області. Одна людина загинула. 

📌 Окупанти вночі знову вдарили по Харкову. В результаті "прильотів", поранено одну людину, зруйновано кілька будівель.

📌 Сьогодні росія завдала ракетного удару по Кураховому, Донеччина. Внаслідок цього три людини травмовано, пошкоджено шість багатоповерхівок. 

Масове поховання в Лимані

Масове поховання в Лимані

📌 У звільненому Лимані, Донеччина, виявили масові поховання. У братських могилах лежать цілі сім'ї, трапляються могили дітей 2019-2021 років народження.

📌 А в деокупованому Куп'янську-Вузловому знайшли тіла 4 убитих рашистами цивільних, скинуті в льох одного з будинків. Загиблі — 73-річна господиня, а також її сусіди: 65-річна жінка, її онук та невістка. Слідство показало, що всі мали кульові поранення в області грудей і голови.

📌 На Київщині від російської агресії постраждало 27 тисяч будівель. Це майже половина всіх будівель Київщини. Загалом по Україні від росіян постраждало більше 70 тисяч житлових будинків. 

📌 Унаслідок російських обстрілів повністю зруйновані майже 150 шкіл, ще близько 900 пошкоджені. 

Життя в умовах війни

📌 На Одещині перейменували шість судів флоту Дунайського пароплавства, які мали радянські назви. Зокрема буксир "Хабаровськ" стане "Маріуполем", "Оренбург" — "Феодосією", а "Яков Батюк" — "Бердянськом".

📌 З 10 жовтня в деокупований Ізюм запустять щоденні потяги, що їздитимуть до Харкова та Балаклії. Сполучення відновили після розмінування та ремонту колій. На черзі сполучення з Куп'янськом, але для цього треба отримати дозвіл від ЗСУ та піротехніків.

Укрпошта оперативно анонсувала випуск марки із залишками Кримського мосту.

📌 Укрпошта оперативно анонсувала випуск марки із залишками Кримського мосту.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

📌 МВФ виділив Україні 1,3 млрд доларів фінансування. 

📌 Євросоюз найближчими днями виділить Україні 2 млрд євро, — заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

📌 Крім того, Євросоюз створить фонд у розмірі 100 млн євро, який дозволить Україні безпосередньо купувати озброєння в Європі.

 У Фінляндії зв'язали 20 тисяч вовняних шкарпеток для українських воїнів.

💡 У Фінляндії зв'язали 20 тисяч вовняних шкарпеток для українських воїнів. Диригентка українського походження Даля Стасевська (на фото вище) звернулася до місцевих з ідеєю нав'язати шкарпеток для ЗСУ. Розраховувала на тисячу, але фіни за тиждень нав'язали у 20 разів більше!

💡 Київ планують захистити антидроновим куполом "Муромець". Реалізація проєкту буде обговорюватися під час національного оборонного форуму розробників, який відбудеться в Києві з 19 по 21 жовтня за підтримки НАТО.

 У селі Бузова Київської області встановили перші модульні будинки, надані в межах житлової програми від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

💡 У селі Бузова Київської області встановили перші модульні будинки, надані в межах житлової програми від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Загалом через цю програму Данія надала 96 модульних будинків для встановлення на території Київської та Чернігівської областей.

💡 Американська компанія Miyamoto International, яка спеціалізується на відбудові районів, що постраждали від війни чи стихійних лих, може долучитися до відновлення деяких об'єктів інфраструктури Кременчука. Зараз місто готує перелік потреб, після цього у роботу підключаться спеціалісти Miyamoto.

💡 Прем'єрка Литви Шимоніте закликала негайно розпочати переговори щодо прийняття України до НАТО.

Українці, об'єднуємось! 

 12-річний Іван Мельничук (на фото вище) живе в Жмеринці на Вінниччині.

💡 12-річний Іван Мельничук (на фото вище) живе в Жмеринці на Вінниччині. Він плете патріотичні браслети й продає їх, щоб допомогти ЗСУ. Хлопчику вдалося зібрати 11 тисяч гривень, на які він придбав дрон для українських захисників. Частину коштів направили на виготовлення буржуйок для захисників. 

💡 У київській книгарні "Сяйво книги" збирають мобільні бібліотеки для військових. Книги передадуть об'єднанню "Культурний десант" і вже 14 жовтня першу партію спрямують на фронт. 

Відновлений міст на Сумщині

Відновлений міст на Сумщині

💡 На Сумщині відновили ще один міст після навали росіян. В Лебединській громаді нарешті завершилась довгоочікувана реконструкція.

💡 У Львові на площі перед Львівським оперним театром пройде благодійний книжковий ярмарок. Усі зібрані кошти передадуть на потреби наших воїнів. 

Інтелектуальний благодійний турнір

Інтелектуальний благодійний турнір

💡 Майже 50 тисяч гривень для ЗСУ зібрали на благодійних турнірах, які проходять у Гнівані на Вінниччині. Організовують футбол, настільний теніс, пінг-понг, армреслінг та інтелектуально-психологічні ігри. До турнірів можуть долучитись усі охочі. Умовою участі є внесок від 100 гривень.

3
763

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: