fbpx
Сьогодні
15:05 08 Жов 2022

Мільярдер Маск надав свою "рекомендацію" щодо врегулювання конфлікту між Китаєм і Тайванем

Фото Reuters

Американський мільярдер Ілон Маск висловився щодо врегулювання конфлікту між Китаєм та Тайванем

Про це бізнесмен сказав в інтерв'ю Financial Times.

Свою заяву щодо конфлікту він висловив вже після своїх рекомендацій щодо "мирного плану" завершення війни росії проти України та хвилі критики через це.

Як у виданні повідомляють, на думку бізнесмена, конфлікт щодо Тайваню неминучий і для острівної країни варто розробити "спеціальну адміністративну зону".

«…яка б була досить приємною, але, ймовірно, не зробить усіх щасливими. Це цілком можливо, і я вважаю, що, ймовірно, вони могли б мати більш м'яку угоду, ніж Гонконг", наголосив Маск.

Таку думку бізнесмен висловив, коли його запитали про Китай. У цій країні його компанія виробляє електромобілі Tesla та управляє великим заводом у Шанхаї. Цей завод забезпечував близько половини світових поставок Tesla минулого року.

Маск зазначив, що Tesla буде втягнута в будь-який конфлікт. Хоча припускає, що завод у Шанхаї все одно зможе постачати продукцію клієнтам у Китаї.

Однак не він один постраждає в разі чого, вважає Маск. Так, бізнесмен заявив, що "Apple опиниться в дуже великих проблемах". Не кажучи вже про глобальну економіку, яка, за його оцінками, постраждає на 30%.

Окрім того, Маск заявив, що Пекін чітко дав зрозуміти про несхвалення впровадження системи супутникового зв'язку Starlink в Україні. Маск каже, що Пекін шукав гарантій того, що він не продаватиме Starlink у Китаї.

Ситуація між Тайванем та Китаєм

Континентальний Китай і Тайвань дотримуються принципу "одного Китаю".

Тобто, кожен вважає себе єдиним справжнім Китаєм, а свого суперника — тимчасово непідконтрольною територією.

Щоб установити дипломатичні відносини з КНР, інші країни мають розірвати дипломатичні відносини з Китайською Республікою, і навпаки.

Тайвань є одним із лідерів на ринку виробництва напівпровідників. Значна частина якого припадає на TSMC — найбільший ливарний завод у світі, клієнтами якого є великі технологічні компанії, як-от Apple, Qualcomm і Nvidia.

Через значну залежність від тайванських виробників великі світові компанії змушені "балансувати" між Китаєм та Тайванем.

Суперечливі заяви Маска щодо мирниго врегулювання між росією та Україною

Нагадаємо, що 3 жовтня засновник Tesla Ілон Маск виклав у Twitter опитування, в якому запропонував для "миру між Україною та росією" визнати російську анексію Криму та провести на окупованих територія вибори "під наглядом ООН".

Твіти американського винахідника викликали хвилю критики, зокрема і з боку представників української влади.

Пізніше, мільярдер Ілон Маск після реакції на його заклики віддати росії анексований нею Крим заявив, що "все ще дуже підтримує Україну".

Як повідомляла Рубрика, президент Литви Гітанас Науседа відповів на пропозицію американського бізнесмена Ілона Маска, який запропонував Україні відмовитися від Криму.

 Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас написав у своєму Twitter, що американський бізнесмен Ілон Маск "попався на вудку" Кремля, який весь час шантажує світ ядерною зброєю.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: