fbpx
Сьогодні
21:24 18 Вер 2022

Екологи виступили за якнайшвидше оголошення важливих для природи територій об'єктами ПЗФ

Понад 100 українських науковців звернулися до Президента України з проханням якнайшвидше оголосити цінні природні території об'єктами природно-заповідного фонду. Відповідне рішення не лише піде на користь українській природі, а й стане важливим кроком на шляху до євроінтеграції, у контексті репарацій та адаптації до зміни клімату.

Лише 6,8% території України є територіями природно-заповідного фонду (з них майже половина тимчасово окуповані). Природні цінності, які Україна має зберегти як для прийдешніх поколінь, так і для всього європейського суспільства, перебувають під загрозою знищення. Останні рішення ЄС у галузі охорони природи до 2030 року мають не лише зберегти всю існуючу природу, а й перевести в природний стан 30% усіх сільськогосподарських територій. Наша держава відстає від решти європейських країн у цьому питанні. Водночас збереження дикої природи має відбуватися в усій Європі одночасно. Лише так можна зберегти природну спадщину і звичний всім нам клімат.

Утім, в Українській природоохоронній групі переконані: навіть пошкоджена воєнними діями природа може відновитися, якщо її залишити в спокої.

«Ми повинні визнати, що забруднені й пошкоджені землі після деокупації не можна буде більше використовувати, і це погана новина. Але хороша новина – ми точно знаємо, що на таких землях відновиться прекрасна дика природа. Тим більше, південь та схід України, де тривають бойові дії і які тимчасово окуповані, – це регіон з великою кількістю рідкісних і навіть унікальних видів рослин і тварин», – наголошує Голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

Оголосити цінні для природи території об'єктами ПЗФ важливо ще й тому, що збитки, завдані державі внаслідок пошкодження об'єкту ПЗФ, набагато вищі за збитки, завдані звичайним територіям.

Фахівці Української природоохоронної групи підготували звернення до Президента з проханням якнайшвидше оголосити понад 50 важливих для природи територій об'єктами природно-заповідного фонду. Більшість з них, до речі, уже кілька років чекають своєї долі у кабінетах влади. До звернення приєдналися більше сотні українських науковців, екологів та громадських діячів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: