fbpx
Сьогодні
20:34 10 Сер 2022

Радбез ООН завтра розгляне ситуацію на Запорізькій АЕС: ініціатор росія

English version here

Фото Reuters

Рада Безпеки ООН у четвер, 11 серпня, розгляне питання безпеки Запорізької АЕС у зв'язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Про це повідомили в Секретаріаті Радбезу ООН, передає "Укрінформ".

Зазначається, що формально ініціатором скликання Радбезу ООН виступає росія.

Водночас, за словами дипломатів, росія вдалася до цього кроку через «хисткість своєї позиції, оскільки саме вона, окупувавши частину України й захопивши АЕС, створює загрози, пов'язані з ядерною безпекою». Ця проблема постійно порушується на конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходить у Нью-Йорку з 1 по 26 серпня.

"Таким чином росія намагається процедурними питаннями (бо нібито вона ініціює обговорення) перекласти вину на Україну, але нічого в неї не вийде", – наголосив один із дипломатів.

За даними секретаріату РБ, імовірно, доповідатиме про ситуацію гендиректор МАГАТЕ Маріано Ґроссі, який перебуває у відпустці, але може перервати її для участі в засіданні. Таке бажання висловив Китай, який головує у серпні в Радбезі.

Засідання розпочнеться о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом). Ухвалення жодних рішень з цього питання не очікується через позицію рф, яка вважається постійним членом РБ і має право вето.

Своєю чергою в Офісі Президента України прокоментував ініціацію російською федерацією засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй через ситуацію на Запорізькій АЕС.

"росія захоплює найбільшу АЕС Європи, бере в заручники персонал, мінує стіни, зберігає зброю в цехах, обстрілює зі станції міста. Але "провокує катастрофу Україна?" кремль хоче ініціювати чергову дешеву виставу в стінах ООН, але забуває: світ не працює за правилами російського телебачення", — зазначив у Твіттері радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: