fbpx
Сьогодні
22:03 30 Лип 2022

Росія могла вчинити теракт в Оленівці термобаричною зброєю, — InformNapalm

Фото: t.me/inapalm

Характер пошкоджень колонії з українськими полоненими в Оленівці (Донецька область) вказує на те, що по ній вдарили точно не системою HIMARS. Швидше за все, це була російська термобарична зброя.

Про це йдеться у Telegram міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm.

Як відзначають в InformNapalm, Оленівка знаходиться на відстані приблизно 15 км від лінії фронту. І бити по цій меті рідкісними і дорогими ракетами GMLRS великої дальності немає сенсу, коли є можливість застосовувати 105-мм артилерійські снаряди вартістю близько 0,4% від ракети GMLRS.

Оленівка

Фото: t.me/inapalm

"Оленівка роками була відомим табором військовополонених "ДНР" і концтабором (і десятиліттями виправною колонією). Настільки, що про це знали дружини військовополонених. Треба бути російським тролем або пропагандистом, щоб повірити, що Україна вразить таку ціль", – підкреслюють в організації.

Оленівка

Фото: t.me/inapalm

Завдяки опублікованим російською стороною фото видно, що зруйнована будівля з бетонної цегли з тонким жерстяним дахом після удару залишилася на місці. Вибух був настільки слабкий, що ліжка не зрушили ані на сантиметр, проте вогнем завдано величезної шкоди. Також проти версії з ракетою говорить відсутність ударного кратера.

Оленівка

Фото: t.me/inapalm

"Якби в Оленівку влучила ракета GMLRS, то всередині не було б обгорілих… Вибухом би всіх розірвало, а не спалило живцем", – зазначили в InformNapalm.

Водночас спалює жертв, залишаючи тіла неушкодженими, саме термобарична зброя. Тобто Росія застосувала її, щоб спалити людей уві сні. Пошкодження будівлі, відсутність кратера від удару і відсутність пошкоджень від вибуху підтверджують це.

Оленівка

Фото: t.me/inapalm

В InformNapalm схиляються до того, що швидше за все окупанти замкнули полонених в приміщенні, вистрілили через вікна термобаричними боєприпасами РПО-А "Шмель" або МРО-А. Ці види боєприпасів знаходяться у бойовиків так званої "ДНР" з 2014 року.

Нагадаємо, вранці в п'ятницю російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: