fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:24 30 Лип 2022

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 30 липня і вже 157 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Щоразу здається — ось межа звірств, які творять росіяни в Україні. І щоразу приходить усвідомлення — меж немає. Наче якась хтонічна потвора виповзла зі своїх пекельних надр і, прийнявши образ людей, творить божевільні звірства. Тепер світ має стати чорно-білим. Усі, хто зараз не на боці України, служать злу.

"Обстріл росією в'язниці в Оленівці — це українська Катинь. Катування і вбивства українських військовополонених — це порушення Женевських конвенцій. росія — це непримиренна терористична держава, яка повинна бути переможена на полі битви", — наголосив Олексій Резніков. 

Українські силові відомства вимагають від ООН та МКЧХ негайно відреагувати на теракт у Оленівці, під час якого загинули 50 українських військовополонених. У спільній заяві СБУ, ГУР МО, ЗСУ та омбудсмен нагадали, що формат евакуації "азовців" передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військовослужбовців у полон із подальшим обміном під гарантії ООН та МКЧХ.

"Звірства росіян, які вони вчиняють з нашими військовополоненими, викликають лють. Українські військові помстяться за кожного загиблого чи скаліченого побратима", — заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що дані садиста, який кастрував і вбив українського військовополоненого, встановлено. Також встановлені дані його родичів, але поки що їх не оприлюднюють.

Українські воїни на півдні ліквідували понад сотню окупантів, вразили пункт управління та склади окупантів, а ще змусили ворога відмовитись від контратаки. За добу втрати противника становлять:

  • 105 окупантів,
  • сім танків Т-62 та Т-72,
  • гаубиця "Мста-Б",
  • дві самохідні артустановки,
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С",
  • 17 одиниць броньованої та автомобільної техніки,
  • два польові склади боєприпасів.

HIMARS змусили окупантів змінити тактику на полі бою, — констатують у Міноборони. Завдяки знищенням російських складів із боєприпасами українські воїни можуть не лише оборонятися, а й наступати на одному з напрямків. Інтенсивність обстрілу українських позицій з боку росіян значно знизилася. Ворог почав економити снаряди та змінив тактику, більше не маючи можливості вести обстріл цілодобово.

На Донбасі тривають бої: окупанти без успіху штурмують із різних напрямків, ЗСУ тримають оборону,  — повідомляє в ранковому зведенні Генштаб.

  • На Слов'янському напрямку рашисти вели штурмові дії в районах Бражівки та Дмитрівки, успіху не мали, відійшли.
  • На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Вершини та Травневого, успіху не мав.
  • На Авдіївському напрямку вів штурмові дії в районах Пісків та Авдіївки, успіху не мав.
  • На Новопавлівському напрямку вів штурмові дії в районі Мар'їнки, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ продовжують працювати по складах росіян на Донбасі. Вночі було влучення по складам у Моспіному, Ясинуватій, Іловайську, Донецьку. Загалом протягом доби ЗСУ демілітаризували 12 складів БК та 4 бази російських окупантів.

Наші воїни не припиняють відрізати орків у Херсоні від шляхів постачання зброї. Так, ще один міст на Херсонщині втомився від філігранної роботи наших захисників. Йдеться про сусідній з Антонівським мостом. Він також називається Антонівським, але є залізничним мостом. Тепер пересування ним неможливе, — повідомило ОК "Південь".

Для відступу в окупантів залишилася лише дамба Каховської ГЕС.

Також на Донбасі українські захисники з ПЗРК "Ігла" збили російський штурмовик Су-25.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Ідентифіковано вже понад 5 тисяч 600 дітей, примусово депортованих до рф. "Станом на сьогодні сотні тисяч українців було примусово депортовано до країни-агресора. За даними Національного інформбюро, вже ідентифіковано понад 5600 дітей, яких примусово депортували до росії. Фактична цифра більша. І сьогодні відпрацьовується механізм повернення цих дітей", — зазначила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

 Гуманітарні місії  

Нацполіція закликає батьків евакуювати дітей із Донбасу. Поліцейські вивозитимуть дітей, якщо цього захоче хоча б один із батьків. "Категорична відмова обох батьків від евакуації фіксуватиметься, і в разі настання тяжких наслідків вони братимуть відповідальність за життя дитини на себе", — попередили в Нацполіції.

УЗ призначила евакуаційний потяг на 30 липня. Потяг 234/233 відправиться о 16:30 за маршрутом Покровськ — Дніпро — Львів.

У найближчий перспективі Україна проведе обов'язкову евакуацію мешканців Донецької області. Про це заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук. За її словами, із неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону доведеться евакуювати щонайменше 200-220 тисяч місцевих мешканців. "Тепла на Донеччині в зимовий період не буде. 33-та стаття Кодексу про цивільний захист населення говорить саме про таку форму евакуації як обов'язкова… Якщо людина відмовляється, вона повинна буде підписати, що вона розуміє і усвідомлює всі наслідки і несе персональну відповідальність за своє життя", — сказала Верещук.

Україна розпочала процес повернення тіл загиблих військових в Оленівці та вимагає доступ до місця вибуху й поранених. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в етері національного телемарафону.

Водночас полк "Азов" з'ясовує імена виконавців та організаторів розстрілу колонії в Оленівці, — повідомив т.в.о командира полка Микита Надточій. "Ми розцінюємо удар по Оленівці як акт публічної страти. росія здійснила його від безкарності. Ми з'ясовуємо імена, маємо попередню інформацію, але поки не готові її озвучувати", — додав Надточій.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Сергій Притула повідомив про придбання заснованого ним фонду безпілотника SHARK українського виробництва. Шоумен зазначив, що ЗСУ потрібні літальні апарати різного класу. У зв'язку з цим фонд вирішив придбати для ЗСУ два БПЛА, які мають досить специфічну функціональність.

Канада надасть Україні додаткових 450 млн канадських доларів в межах кредитного договору. Це приблизно 351 мільйон доларів США. Кошти призначаються на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних платежів. Строк погашення кредиту — 10 років, відсоткова ставка — 1,69% річних.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Україна отримала від Чехії конструкції для зведення двох тимчасових мостів. 15 вантажівок із конструкціями 36-метрових мостів прибули з Чехії до Польщі, і найближчими днями вони вирушать на територію України. Тимчасові мости встановлять у регіонах, що критично потребують налагодження транспортного сполучення, — повідомив перший заступник голови Державного агентства автомобільних доріг Андрій Івко.

Уряд США "вже дуже скоро" оголосить про новий пакет військової допомоги Україні, — заявив координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Норвегія передала українським військовим 14 броньованих патрульних машин IVECO LAV III, — уряд Норвегії. Такі транспортні засоби мають гарну мобільність і захист.

А польські зброярі підготували для передачі Україні 8 САУ Krab, — повідомляє Polske Radio 24. Техніка вже очікує на завершення останніх формальностей і буде перевезена в Україну. Наразі в Польщі завершується перепідготовка військовослужбовців української армії, які керуватимуть гаубицями. Перші 18 гаубиць Krab були доставлені з Польщі до України в рамках військової підтримки в травні. 

Ще $5 мільйонів для України. На цей раз від Катару. Державний фонд Qatar Fund For Development перерахував кошти на закупівлю "швидких" і наркозно-дихальних апаратів для інгаляційної анестезії, — повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Новини від партнерів

США розглядають варіант включення рф до американського списку країн-спонсорів тероризму. Про це заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу.

Втім, як пише NY Times, Блінкен не готовий визнавати росію державою-терористом. "Попри заклики Володимира Зеленського та підтримку цього рішення сенатом США та спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі, Держсекретар Ентоні Блінкен вже кілька тижнів чинить опір кроку, який може змусити його накласти санкції на союзників США, які ведуть бізнес з росією, і може назавжди розірвати залишки дипломатії між Вашингтоном і москвою". 

В ООН шоковані відео з катуванням і вбивством полоненого українського військовослужбовця, — йдеться в заяві HRMMU. 

Також в ООН заявили про готовність направити експертів для розслідування смертей українських військових в Оленівці.

У ЄС обіцяють притягнути до відповідальності винних у скоєнні теракту в Оленівці росіян. Жозеп Боррель заявив, що нелюдські та варварські вчинки становлять серйозні порушення Женевських конвенцій та прирівнюються до воєнних злочинів.

Аналітики ISW зазначили, що росіяни брешуть про використання американських РСЗВ для знищення колонії з полоненими."Видання, що підтримуються кремлем, публікують відео слідчого ізолятора, на яких видно пошкодження від пожежі. Але не ті, яких міг би завдати удар HIMARS", — йдеться в повідомленні.

Конгресвумен Спартц звернулася до генсека ООН і закликала призупинити "зернову угоду", адже вона не має належних механізмів виконання, а Україна потребує кращих заходів безпеки.

І ще кілька новин із Штатів:

  • Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що перед війною США пропонували росії компроміси, але путіну це було нецікаво. "Він хотів війни, а зараз путін ясно дав зрозуміти, що він не зацікавлений у тому, щоб повернутися за стіл переговорів, щоб насправді дійти дипломатичного рішення", — розповів радник президента США з нацбезпеки.
  • США висунули ударну групу на чолі з авіаносцем "Рональд Рейган" для забезпечення захисту Ненсі Пелосі. Раніше китайські ЗМІ запропонували армії Китаю збити літак спікеркт палати представників США Ненсі Пелосі, якщо вона вирушить на Тайвань (а вона вирушить).
  • Джо Байден планує йти на президентські вибори у 2024 році. Про це заявила офіційна представниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

росія частково скоротила або повністю припинила постачання газу 12 державам-членам Євросоюзу, — заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс закликав ЄС визнати рф державою-спонсором тероризму. "Я засуджую жорстокі вбивства українських військовополонених російськими збройними силами в Оленівці і звірства, вчинені російськими військовими проти України. Євросоюз повинен визнати росію державою-спонсором тероризму. Я повторно пропоную запровадити заборону на туристичні візи ЄС для громадян росії", — написав Рінкевічс у Твіттері.

Що там на росії?

путіну дуже скоро "доведеться обирати між зброєю та маслом для народу", — заявив в інтерв'ю DW голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. За його словами, ВВП росії цього року скоротиться на 10%, що призведе до "найбільшої рецесії з часів розпаду Радянського Союзу".

Міністерство оборони рф заявило, що в Оленівській колонії загинуло 50 українських військовополонених, поранено 73. Також Міноборони рф привело список поранених та загиблих українських полонених. У патронатній службі полку "Азов" заявили, що не можуть підтвердити достовірність цієї інформації.

Так звана "російська дипломатія" в цивілізованій Великій Британії сьогодні пробила чергове дно своїм твітом про полонених захисників "Азовсталі" — у ньому воїнів назвали "бойовиками" і написали, що вони "заслуговують на страту, але смерть не через розстріл, а через повішення, бо вони не справжні солдати".

Спікер МЗС України Олег Ніколенко прокоментував це повідомлення: "Прочитайте це, коли вам кажуть, що росію не можна ізолювати. Немає жодної різниці між російськими дипломатами, які закликають до розстрілу українських військовополонених, та російськими військами, які роблять це в Оленівці. Усі вони є співучасниками цих військових злочинів і мають відповідати".

За цей людожерський твіт у Великій Британії вимагають видворення дипломатів рф. З відповідним зверненням до очільниці британського МЗС Ліз Трасс написав депутат лейбористів Кріс Браянт. "Це повинно бути незаконно. Це заклик до воєнних злочинів. Настав час Великій Британії відправити все російське посольство назад до москви".

Російський брехунець

У росіян одни й ті самі "уламки HIMARS" на всі випадки пропаганди. Ця пара залізяк вже проілюструвала статті російських ЗМІ про події в Запоріжжі, а потім — і Оленівці.

Санкціями по агресору!

Сенат США готує санкції проти постачання російської нафти до Китаю. Цей законопроєкт має перекрити потоки російської нафти в КНР, які після початку війни досягли рекордних рівнів і вперше в історії перевищили постачання на європейський ринок. Республіканець Марк Рубіо, а також ще двоє його однопартійців пропонують запровадити санкції на такі постачання, — повідомляє Bloomberg.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Штучний інтелект створив арти-присвяти українським військовим.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

А це постер дуже сильної соціальної реклами у Швеції, який нагадує про те, що у світі є біженці із зон бойових дій: "Я сумую, тату. Не доставлено"

В Україні запустили Telegram-бот Just Save Life, який допомагає визначити інсульт за зовнішніми ознаками та знайти найближчу лікарню. Про це йдеться на офіційній сторінці проєкту Just Save Life у Facebook.

Укрзалізниця в рамках футбольного турніру "Залізна воля" презентувала платформу "Залізна родина". Вона створена для збору коштів на підтримку залізничників та їхніх сімей, які постраждали внаслідок війни. Так, за допомогою платформи вже зібрано понад 2 млн грн. Зазначені кошти були спрямовані на допомогу родинам загиблих залізничників та на відбудову житла залізничників, яке було пошкоджено внаслідок воєнних дій.

На сайті Ради опублікували роз'яснення щодо відстрочення призову військовозобов'язаних жінок. Отримати відстрочку від служби в армії зможуть:

  • Жінки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років.
  • Які мають дитину віком до 18 років і чоловіка, що перебуває на службі.
  • Студентки, а також докторантки та аспірантки, які навчаються на денній або дуальній формі.

Київ і область

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Німеччина та Польща передали Києву 12 пожежних машин та 7 карет швидкої допомоги, Швейцарія — рятувальне обладнання, — показав техніку мер Віталій Кличко.

СБУ затримала чергового бізнесмена, який допоміг втекти за кордон 20 призовникам. Слідством встановлено, що киянин постачав своїм "клієнтам" повний пакет підроблених документів, у тому числі й з листами, що підтверджують навчання в закордонних вишах. Це коштувало $3,5 тисяч з особи.

ТРЦ Retroville на Виноградарі, по якому влучили російські ракети, повноцінно відновив роботу. Там працюють понад 50 магазинів, ресторанів та точок на фудкорті. Також розпочав роботу кінотеатр.

​У Києві відбулася акція родин і близьких захисників "Азовсталі". Дружина командира полку "Азов" Катерина Прокопенко закликала визнати росію державою-спонсоркою тероризму після того, як російські військові обстріляли колонію в Оленівці, у якій утримували українських військовополонених. Прокопенко наголосила, що коли захисники "Азовсталі" склали зброю та пішли в полон, ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста запевнили, що їхньому життю та здоров'ю нічого не загрожуватиме.

Донеччина і Луганщина

Росіяни продовжують обстрілювати та бомбардувати міста Донеччини. Сьогодні зранку ворог завдав авіаудару по селу Красногорівка в Очеретинській громаді — на щастя, обійшлося без постраждалих.

У Мар'їнській громаді тривають артобстріли міста Красногорівка — у двох будинках зайнялася пожежа.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

Під ранок росіяни вдарили по Слов'янську — пошкоджено будівлю автовокзалу та сусідні нежитлові приміщення. У Сіверську прямим ударом пошкоджено Центр надання соціальних послуг — без постраждалих.

За 29 липня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини: 2 в Краматорську, 1 у Водяному, 1 у Курдюмівці, 1 у Первомайському та 1 у Кременчуку. Ще 15 людей отримали поранення.

На фото — наслідки ранкового обстрілу Бахмута. Постраждав центральний ринок та житлові райони. На ринку спалахнули кілька торгових контейнерів. На території приватного сектору поблизу набережної річки Бахмут виникло кілька пожеж, з якими впоралися рятувальники. За попередньою інформацією, в районі ринку постраждалих немає. Щодо східної частини міста інформація уточнюється.

Поблизу Сватового партизани знищили розподільник керування залізницею. Тепер підвезення окупантами боєприпасів залізничними шляхами дуже ускладнилося, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Харківщина

Російські окупанти двічі за ніч обстріляли Харків ракетами, внаслідок чого у будівлі одного з навчальних закладів почалася пожежа. "Ракетний обстріл Харкова близько третьої години ночі. Прилетіло до Слобідського району, до будівлі одного з навчальних закладів… Близько четвертої ранку був ще один удар, який чуло все місто", — повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

По училищу у Слобідському районі Харкова рф випустила 3 ракети, ймовірно, "С-300", — уточнив мер.

Вночі 30 липня рф обстріляла територію Державного підприємства "Завод імені Малишева", що спеціалізується на випуску та модернізації важкої й легкої бронетехніки, — повідомив начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

Сьогодні армія росії з танків та артилерії обстріляла щонайменше 11 населених пунктів на Харківщині. Також окупанти завдали авіаційного удару в районі Мосьпанового, — повідомив Генштаб.

А ближче до вечора мер Ігор Терехов підтвердив обстріл району ХТЗ. Жителів Харкова закликають не ігнорувати повітряну тривогу.

У Вільхівці Харківської області на міні підірвався водій комбайна. У пресслужбі ДСНС регіону повідомили, що керуючий сільгосптехнікою наїхав на протитанкову міну під час роботи в полі. Потерпілого госпіталізували до лікарні.

Сумщина

Охтирський район, Великописарівська громада. Учора за день тут двічі підірвалися на мінах мирні мешканці. У першому випадку здетонували 11 мін, коли на них наїхала вантажівка. Водій загинув на місці. Травмовані двоє людей: пасажирка й водій легкової автівки, що їхала зустрічною смугою дороги під час вибуху. У другому випадку — комбайн виїхав на поле збирати врожай. Двоє аграріїв травмовані. Техніка розбита.

Якщо ви бачите табличку "міни" — то це територія, заборонена для проїзду та проходу! Також узбіччя доріг можуть бути небезпечними, особливо на тих територіях і шляхах, якими пересувалися росіяни, — попереджає Дмитро Живицький.

Дніпропетровщина

Як повідомив голова Дніпропетровської ОВВ Валентин Резніченко, ніч була неспокійною. "Російські війська направили на нічний Нікополь та Червоногригорівську громаду до 80 снарядів. У Нікополі знищено один приватний будинок, пошкоджено 15 приватних будинків та приблизно стільки ж господарських будівель. Виведено з ладу електромережу. До 1 000 людей залишилися без світла. На місці працюють електро. Є руйнування на двох місцевих підприємствах. На одному з них сталося займання. Пожежники приборкували полум'я кілька годин", — розповів Резніченко.

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

У Дніпрі 29 липня відкрили виставку "Уламки росії". На ній показують гільзи, уламки ракет і снарядів, збиті безпілотники, залишки мін, які армія рф застосовувала проти України. Вхід — за доброчинні пожертви на допомогу ЗСУ. Виставку організувала обласна служба автомобільних доріг. Саме її співробітники знаходили уламки снарядів на шляхах. Точну кількість експонатів навіть складно порахувати, — каже начальник служби Олександр Коломійцев.

12-річна Надія з Кривого Рогу вигулює собак місцевих жителів. Усі зібрані кошти передає на допомогу ЗСУ. Зараз дівчинка збирає на аптечки для бійців. Волонтерка каже: вирішила зайнятися саме вигулом собак, адже це вміє робити найкраще. Вона сама є власницею французького бульдога. "Приклад я беру зі своєї мами, тому що вона теж збирає гроші й допомагає", — розказує школярка.

Запоріжжя

Нічна "бавовна" в центрі тимчасово окупованого Енергодару. У Telegram-каналах пишуть, що ракети влучили в готель, де мешкали військові рф. Було чути детонацію боєприпасів.

Голова Енергодара підтвердив нічні "феєрверки" від ЗСУ в місті: "Ніч на 30 липня в Енергодарі була дуже спекотною в буквальному значенні цього слова. У першому мікрорайоні, прямо перед готелем "ОП ЗАЕС" пролунало кілька вибухів, після чого піднялася пожежа. Відомо, що в повітря злетіло три одиниці військової техніки росії, яка перегороджувала під'їзд до готелю. За наявною інформацією, серед цивільних жителів постраждалих немає. Але в будинках, розташованих неподалік, вибило вікна", — написав Дмитро Орлов.

Наступ російських морпіхів на Запоріжжі закінчився повною "демілітаризацією". Російські війська намагалися наступати в Запорізькій області, проте зазнали нищівних втрат. Невдалу операцію провів підрозділ 177-го окремого полку морської піхоти рф (в/ч 87852, Каспійськ) і як наслідок втратив 255 осіб. Близько 98 російських морпіхів були ліквідовані, а понад 127 — поранено.

Окупанти з 1 серпня запровадять спецперепустки в окупованій Василівці, що в Запорізькій області. Про це в етері телемарафону повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. За його словами, такі документи знадобляться, щоб виїхати з міста. Міський голова Мелітополя додав, що черга з охочих залишити регіон зростає, а в день орки пропускають лише по 200-300 машин. Він наголосив, що Мелітополь вже залишили близько 60% мешканців.

Херсонщина

Вночі ЗСУ накрили склад з боєприпасами в тимчасово окупованій Новій Каховці.

Не тільки Україна, а й росія готується до наступу на півдні — росіяни стягують боєприпаси на фронт. Окрім боєприпасів, йдуть постачання танків на північний захід Херсонської області. Лише за останній тиждень з Маріуполя до Нової Каховки перекинули до шести БТГ, які здебільшого складаються з десантних військ. З Мелітополя до Херсона перекидаються війська для наведення понтонних переправ. 

Біля Херсона російські військові встановили два понтонних мости і поромну переправу. Таким чином вони намагаються компенсувати втрату мостів, пошкоджених ударами ЗСУ, — повідомляє британська розвідка.

У Херсоні та трьох селах області російські військові захопили офіс та склади агропідприємства. Робітникам підприємства вони повідомили про націоналізацію товаро-матеріальних цінностей, а також про призначення нового керівника, — повідомляє поліція Херсонської області.

Членів путінської партії "єдина росія" відправили на тимчасово окуповані території України з метою підготовки так званих референдумів щодо анексії, — повідомляє ISW. Можливість українського контрнаступу на окупований Херсон може перешкоджати спробам росіян підготуватися до "референдумів" щодо анексії та змусити херсонців реєструватися за російськими паспортами.

У відповідь активісти руху "Жовта Стрічка" в Херсоні розшукують інформацію про збіговисько рашистів. По всьому місту з'явились оголошення про винагороду за інформацію щодо "форуму" росіян. Такими зібраннями окупанти хочуть підготувати підґрунтя для проведення псевдореферендуму.

​​У Генічеську військові рф викрали екскомандира корабля ВМС України "Славутич" Олексія Кисельова. Місцеві жителі повідомляють, що його вивели із зав'язаними очима і зі зв'язаними руками, три дні його тримали в невідомому місці, а потім передали ФСБ і відвезли у Сімферопольський СІЗО, — повідомив Центр журналістських розслідувань.

Жителі тимчасово окупованої Херсонської області, які постраждали від дій військових рф, можуть подавати позови до Європейського суду з прав людини, — інформує Херсонська ОДА. Безкоштовну юридичну допомогу надає громадська організація "We are from Ukraine". Наразі до юристів організації надійшло 14 звернень від жителів Херсонщини, 2 з них уже готуються до відправки до міжнародного суду.

Миколаївщина

Вночі російські військові завдали удару по одному зі спальних районів Миколаєва — попередньо, відомо про одного загиблого та шістьох поранених, житлові будинки зазнали сильних пошкоджень, — повідомив керівник ОВА Кім. 

Подробиці нічного обстрілу від мера міста Олександра Сєнкевича: постраждали два дев'ятиповерхові, два п'ятиповерхові житлові будинки, а також п'ятиповерховий гуртожиток. У будинках практично повністю вибито скло, зруйновано скління балконів, пошкоджено стіни. Крім того, уламками пошкоджено близько десятка приватних автомобілів, які були припарковані біля будинків. Головна частина ракети впала на дитячий майданчик.

Збільшилася кількість жертв вчорашнього обстрілу Миколаєва, внаслідок якого був "приліт" поряд із зупинкою громадського транспорту. Як повідомляє мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, сьогодні в лікарні померло ще двоє чоловіків — 1977 та 1979 року народження. Таким чином кількість загиблих збільшилася до 7.

Одещина

У портах "Одеса" і "Чорноморськ" уже готові до відправлення 10 суден із зерном. Експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли покинути порт через початок повномасштабного вторгнення росії.

На Одещині заблокували схему вивезення за кордон чоловіків призовного віку. Про це повідомило Управління СБУ в Одеській області. Як повідомляється, ціна питання була 9 тисяч доларів за одного чоловіка. "Оперативники спецслужби встановили, що "міграційну" діяльність організували співзасновник однієї з благодійної організації та її волонтер, їхній посібник — колишній поліцейський", — повідомили подробиці в СБУ. Для проходження блокпостів використовувалися посвідчення благодійного фонду та громадського формування з охорони громадського порядку, а також символіка Тероборони. 

Учора на узбережжі Одеської області виявили 3 мертвих дельфінів. За підрахунками вчених, з 24 лютого в Чорному морі загинуло близько 5000 дельфінів.

До узбережжя в Білгород-Дністровському районі на Одещині течією винесло якірну міну, яка була зірвана штормом і дрейфувала в кількох метрах від берега. Оперативним реагуванням Сили оборони забезпечили контрольований підрив вибухонебезпечного предмета у воді.

Захід України

Хроніка подій: 157 день оборони України від російської агресії

"Нескорений Маріуполь". Під такою назвою в івано-франківському Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку до Дня Української Державності. На ній представлені понад 40 творів митців з різних регіонів України. Картини художників відображають війну росії проти України. Також на виставці можна побачити інсталяцію Владимира Власова — телевізор з мізками, що витекли з нього — символ російської пропаганди. Розмістили у виставковій залі й прапор України, який витримав оборону Маріуполя. 

У Косові, що на Івано-Франківщині, діти провели ярмарок, щоб зібрати гроші на потреби ЗСУ. На заході вони продавали тарілки, виконані у техніці декупаж. Упродовж 10 хвилин діти продали усі вироби та заробили понад 11 тис. грн.

1
903

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: