fbpx
Сьогодні
22:05 28 Лип 2022

Від обстрілів танкерів в Чорному морі створюються дуже небезпечні ситуації, які впливають на морську флору і фауну, — біолог

English version here

"Ми знаємо про обстріли танкерів у водах України, також я бачив на карті пожеж, що подібна подія могла трапитись і у відкритому морі у водах Румунії, про що не повідомлялось у засобах масової інформації. Таких танкерів може бути декілька", — повідомив біолог.

Провідний науковий співробітник Інституту зоології ім. Шмальгаузена Павло Гольдін пояснив для "Рубрики", як військові дії впливають на біоту Чорного моря. За його словами, шкода від потрапляння у воду дизельного палива внаслідок обстрілів танкерів та військових кораблів не менша, ніж від виливів сирої нафти, хоча наслідки від обох продуктів схожі.

Як пояснив Павло Гольдін, нафта покриває водний шар тонкою плівкою, яка перекриває доступ кисню до води. У результаті водорості не отримують достатньо світла, щоби продукувати кисень, гине риба та мальки, які живуть та харчуються майже на поверхні моря. Насамперед це шкідливо для малих організмів та планктону, який плаває в товщі води. Також це може призвести до загибелі риби, шкодять розливи нафти й птахам, які страждають, потрапляючи в "нафтові плями". Те саме стосується й дизеля:

"Це важка фракція, тому дизель має тенденцію осідати на дно, і залежно від того, у який сезон року це відбувається, змінюється швидкість його поширення в товщі води. Зараз літо, спека, і дизель буде осідати повільно та при цьому поширюватись у товщі води", — пояснив "Рубриці" Павло Гольдін.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Рубрики", присвяченому цій темі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: