fbpx
Сьогодні
19:20 28 Лип 2022

Українські науковці назвали причини смертності дельфінів в Чорному морі

English version here

"Стільки смертей, як від війни, не було ніколи", — констатують вчені. Проте є й інші причини смертності дельфінів. 

"Рубрика" провела інтерв'ю, присвячене проблемі високої у 2022 році смертності дельфінів в Чорному морі з українськими науковцями: Іваном Русєвим, провідним вченим Національного природного парку "Тузловські лимани" та Павлом Гольдіним — зоологом, палеонтологом та провідним науковим працівником інституту імені Шмальгаузена. 

Вчені назвали ряд причин, через які дельфіни гинуть в акваторії Чорного моря. Зокрема, це токсини, що потрапляють у воду з аграрних підприємств, мікропластик, інфекційні захворювання та браконьєрські і рибальські  сітки, не оснащені спеціальними "пінгерами", які відлякують дельфінів. 

Проте найбільше смертей пов'язано із військовими діями. Військові використовують сонари, що видають потужні сигнали. Ці дуже сильні та низькочастотні сигнали вражають внутрішнє вухо дельфіна – орган навігації та слуху. Через це тварина стає "сліпою". Втративши орієнтацію, тварини втрачають акустичний контроль за середовищем. З такою "травмою" дельфіни більше не можуть здобувати собі їжу, їхній організм слабшає і це призводить до смерті тварини. 

 "Дельфінів дуже мало у Чорному морі, і стільки смертей, як від війни, не було ніколи, — каже Іван Русєв про проблему мертвих дельфінів. Він назвав її найзначнішою. — Їхня кількість низька, вони гинуть дуже швидко, а відновити її дуже складно", — вважає науковець. 

Проте, способи відновити популяцію дельфінів можливо, а якими способами — ми розказуємо в одному з наших лонгрідів, присвяченому дельфінам Чорного моря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: