fbpx
Сьогодні
11:11 21 Лип 2022

Нацбанк вжив низку додаткових заходів щодо карткових розрахунків за кордоном

Нацбанк України вніс низку змін для збалансування валютного ринку та підтримання стійкості економіки в умовах війни

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Як зазначили у відомстві, НБУ дозволить банкам із 21 липня 2022 року продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від 3 календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тис грн (в еквіваленті).

"Це створить альтернативу вкладенню коштів у готівкову валюту, що зменшить попит на неї та тиск на обмінний курс у готівковому сегменті валютного ринку", пояснили в НБУ.

Також НБУ вжив окремих заходів для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями.

Із 21 липня:

  • громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;
  • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис грн (в еквіваленті) до 30 тис грн (в еквіваленті);
  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті.

"Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають закордоном", – кажуть в НБУ.

"Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби", – додали в регуляторі.

Також із 25 липня 2022 року скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту.

Крім цього, змінено алгоритм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції банками в частині неврахування збільшення резервів за валютними активами банків.

"Такий крок попередить можливість штучного завищення резервів банками за валютними активами для збільшення обсягів придбання іноземної валюти.

Нова норма набере чинності з 1 серпня 2022 року", пояснили в НБУ.

"Національний банк продовжує "стояти на вартіˮ курсової стабільності. А також вживає необхідних заходів для збалансування кон'юнктури валютного ринку.

Усі запроваджені з початку війни обмеження є тимчасовими заходами.

Водночас зараз вони дають змогу економіці вистояти у війні та сприятимуть швидшому її відновленню після нашої перемоги", заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

У Нацбанку додають, що рівень міжнародних резервів є достатнім для забезпечення курсової стабільності.

Це відбулося за рахунок:

  • перспективи отримання міжнародної фінансової допомоги,
  • поступового налагодження експортної логістики та зростання продажів експортерами,
  • а також очікуваного зниження попиту на валюту після курсової корекції.

"Забезпечення курсової та макрофінансової стабільності в тривалій перспективі залежатиме від економічної політики країни в цілому.

Національний банк перебуває в активному діалозі з урядом, парламентом та іншими органами влади щодо впливу інструментів економічної політики на грошово-кредитну сферу.

Важливими кроками в напрямі забезпечення курсової та макрофінансової стабільності є звуження дефіциту бюджету, заміщення емісійного фінансування ринковими залученнями та зменшення імпорту, зокрема за рахунок додаткового його оподаткування з метою збільшення конкурентоспроможності українських виробників", – резюмували в НБУ.

Нагадаємо, що Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол США.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: