fbpx
Сьогодні
12:12 20 Лип 2022

Парламент Шрі-Ланки обрав нового президента країни

Депутати парламенту Шрі-Ланки обрали президентом країни 73-річного Раніла Вікрамасінґхе, який раніше був призначений тимчасовим главою держави

Про це інформує BBC.

Як зазначили у виданні, Вікрамасінґхе переміг свого головного суперника на цій посаді Дулла Аллахаперума, набравши 134 голоси проти 82 під час парламентського голосування.

Тепер, перед Вікрамасінґхе стоїть завдання вивести країну з економічної кризи та відновити громадський порядок після місяців масових протестів.

Довідка

Зараз Шрі-Ланка переживає найгірші часи своєї незалежної історії.

На фоні коронавірусної пандемії різко знизився приток туристів і, як наслідок, іноземної валюти. Інфляція досягла 70%.

Країна зіткнулася з нестачею всього, від пального до ліків, що викликало протести, які призвели до відставки всіх членів родини Раджапакса, які були в уряді, за винятком президента.

У квітні Шрі-Ланка оголосила, що призупиняє виплату іноземних позик через дефіцит іноземної валюти. Її загальний зовнішній борг становить 51 млрд доларів, з яких вона має погасити 28 млрд доларів до кінця 2027 року.

Переговори уряду з Міжнародним валютним фондом результату не дали. Влада Шрі-Ланки оголосила про дефолт.

Напередодні протестів президент країни Готабая Раджапакса звернувся до президента росії путіна з проханням про фінансову допомогу. Відповідь російського диктатора наразі невідома.

У травні влада Шрі-Ланки вирішила купувати у росії нафту, попри запроваджені проти неї міжнародні санкції.

Після оголошення дефолту країна зіткнулася зі значним дефіцитом пального.

Вирішення цієї проблеми її влада побачила у закупках в РФ нафти з подальшою переробкою її на єдиному в Шрі-Ланці нафтопереробному заводі.

У столиці Шрі-Ланки Коломбо сотні протестувальників проти економічної кризи увірвалися в резиденцію прем'єр-міністра Раніла Вікрамасінґхе.

Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій у зв'язку з протестами, що проходять у столиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: