fbpx
Сьогодні
12:19 28 Чер 2022

В українські школи передадуть примірники Конституції Пилипа Орлика, – Зеленський

В українські школи передадуть десятки тисяч примірників Конституції Пилипа Орлика, яку перекладуть з латині на українську

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні до Дня Конституції України.

"Настане мир і наші діти нарешті підуть до школи. Вони змалечку знають, що таке свобода і боротьба за неї, що таке права, що таке Конституція України і які у них славетні правові предки.

Зокрема, Конституція Пилипа Орлика, якій понад 300 років. Її називають першою писемною конституцією Європи, і минулого року вона вперше побувала вдома в Україні. Була виставлена в Києві", наголосив президент.

Зеленський вважає, що Конституцію Орлика мусять читати у кожному куточку країни.

"Ми впевнені: рано чи пізно і Конституцію Пилипа Орлика, і Конституцію незалежної України, і решту предметів української школи вивчатимуть щасливі та усміхнені наші діти в Донецьку, Луганську, Маріуполі, Херсоні та у Криму", підкреслив голова держави.

Нагадаємо, що 28 червня Україна відзначає День Конституції.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народу країни з нагоди Дня Конституції.

"Для світу – це восьме диво, для ворога – дев'ятий вал, а для нас – 17-та стаття Конституції України.

Захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу", наголосив Зеленський.

Довідка

28 червня 1996 року, о 9 год. 18 хв., після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. Цій доленосній події передували 6 років наполегливої і важкої праці, консультацій, криз і домовленостей.

Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану.

Від початку прийняття, нинішній Основний Закон України змінювався кілька разів. Прикметно, що в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень.

Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради України.

Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України, згідно зі статтею 157 і взагалі не може бути змінена.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: