fbpx
Сьогодні
10:27 13 Чер 2022

У МАГАТЕ підтвердили відновлення зв'язку з ЗАЕС, але наполягають на швидкому візиті

English version here

1161467052

Відновлення після двотижневої перерви віддаленої передачі життєво важливих даних про гарантії з окупованої ЗАЕС є важливим та позитивним кроком, але швидкий візит фахівців МАГАТЕ на станцію все одно необхідний.

Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі у неділю.

"Гендиректор відзначив відновлення передачі даних як важливий і позитивний крок. Разом з тим він наголосив, що інспектори МАГАТЕ повинні якомога швидше відправитися на об'єкт для проведення основних заходів із перевірки ядерних матеріалів, які неможливо здійснити дистанційно", – йдеться у заяві організації.

За словами Гроссі, зображення, записані камерами спостереження МАГАТЕ в період припинення передачі даних зараз завантажуються для перегляду інспекторами агентства, щоб підтвердити, що наступність даних не була втрачена.

"Інтервал проведення інвентаризаційних перевірок на АЕС не може перевищувати встановлену тривалість. Це особливо критично на двох блоках ЗАЕС.

Фізична перевірка ядерного матеріалу, що знаходиться в них, є попередньою умовою гарантій перед їх повторним запуском", – йдеться у заяві МАГАТЕ.

"Якщо я не зможу направити інспекторів для проведення необхідної верифікації на ЗАЕС, виконання запобіжних заходів в Україні буде скомпрометовано", – резюмував Гроссі.

Довідка

Відновлено зв'язок між серверами тимчасово окупованої Запорізької АЕС із контролю за ядерним матеріалом та МАГАТЕ.

Раніше повідомлялось, що у Міжнародному агентстві атомної енергетики планують візит на Запорізьму АЕС, але в Енергоатомі кажуть, що ця заява є спробою потрапити на об'єкт, аби легітимізувати там перебування окупантів.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: