fbpx
Сьогодні
12:01 02 Чер 2022

Відведіть сили у морі та гарантуйте ненапад: МЗС прокоментувало заяву Лаврова про "заміновані порти"

Фото: З відкритих джерел

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту

Про це заявив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи заяву глави МЗС РФ Сергія Лаврова, повідомляє Рубрика.

Ніколенко зазначив, що для розблокування портів першим кроком від росії повинно бути відведення своєї сили в морській акваторії навколо України. А також надання безпекових гарантій про ненапад.

"Росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст. Відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації", – заявив речник.

Нагадаємо, напередодні Лавров заявив, що росіяни, мовляв, готові пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти".

Ніколенко відкинув слова Лаврова, зазначивши, що напавши на Україну, росія взяла в облогу українські морські порти.

А російська армія замінувала частину морської акваторії і постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст.

Зі слів речник міністерства закордонних справ, Україна опрацьовує разом з партнерами можливість створення міжнародної місії.

Зокрема під егідою ООН, яка б взяла на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції.

Україна вітає попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки в Чорному морі.

"Закликаємо країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії РФ проти України, використати їхні контакти з Москвою, аби змусити її зняти блокаду з українських морських портів та припинити війну", – додав речник МЗС України.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас напередодні заявив, що, можливо, найбільш кричуща брехня росії стосується продовольчої кризи.

В МЗС РФ також заявили, що готові надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій.

США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: