fbpx
Сьогодні
11:53 15 Тра 2022

Іран заявив, що має можливість за потреби подвоїти експорт нафти

Фото Depositphotos

Іран має можливість подвоїти експорт нафти, якщо на неї буде достатній попит

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на слова Мохсена Ходжастехмера, керуючого директора National Iranian Oil Co.

Як зазначають, мова також про можливість поновлення іранської ядерної угоди, яка би зняла обмеження на поставки нафти з цієї країни.

Як повідомив керуючий директор, Іран "докладе максимум зусиль, щоб повернути свою частку ринку сирої нафти та своїх клієнтів".

Як додають у виданні, Іран не публікує дані щодо видобутку та експорту нафти.

Та за оцінками аналітиків, країна продає до 1 мільйона барелів на день. План урядового бюджету передбачає щоденний продаж 1,4 мільйона барелів на рік до березня 2023 року.

Нагадаємо, що експорт іранської нафти був обмежений після того, як експрезидент США Дональд Трамп в односторонньому порядку відмовився від ядерної угоди з Іраном у 2018 році

Ця угода стримувала ядерну діяльність країни в обмін на економічну допомогу, зокрема – критично важливі продажі нафти.

Цього тижня відбулися перемовини між Євросоюзом та Іраном про спроби відновити угоду.

Представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що вони пройшли краще, ніж очікувалося.

Окремо Ходжастехмер сказав, що компанія у найближчі місяці підпише угоду з банками та місцевими виробничими компаніями щодо розробки другої фази північної та південної ділянок нафтового родовища Азадеган.

Це – найбільше родовище, яке Іран ділить із сусіднім Іраком, де за оцінками зберігається 32 млрд барелів нафти. Проєкт коштує 7,5 млрд доларів.

Довідка

Нагадаємо, що з 24 лютого експорт викопного палива з росії морем та трубопроводами оцінюється у 63 млрд євро, 71% цього обсягу (44 млрд) припадає на Євросоюз

Як писала Рубрика, Європейський союз (ЄС) все ще готує нові санкції проти росії пакетним рішенням. Тобто з ембарго на постачання нафти.

Як повідомляла Рубрика, Президент Володимир Зеленський заявив про впевненість у запровадженні нафтового ембарго і чекає на це рішення у найближчому санкційному пакеті.

"Нам потрібні по-справжньому дієві, потужні санкції проти росії постійно. І такий санкційний коктейль, який запам'ятають, як коктейлі Молотова", – сказав Глава держави.

Зеленський наголосив на потребі негайно ізолювати всі російські банки від світової фінансової системи.

"Не можна обмежуватись лише частковою відповіддю на російську загрозу Європі і демократичному світу, бо свобода не виживе, якщо залишити канали підживлення тиранії", – зауважив Президент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: