fbpx
Сьогодні
19:44 10 Тра 2022

кремль передав планування війни від ФСБ до ГРУ, – розслідувачі

За даними журналістів-розслідувачів, Кремль поставив на чолі розвідувальних операцій в Україні військову розвідку ГРУ замість П'ятого директорату ФСБ.

Про це повідомляють журналісти-розслідувачі, які займаються питаннями російських спецслужб, Андрій Солдатов та Ірина Бороган для Центру політичного аналізу Європи.

За даними Солдатова і Бороган, російський президент Володимир Путін позбавив Федеральну службу безпеки РФ будь-якої ролі в розвідці та плануванні війни в Україні. Він передав ці функції першому заступнику голови Головного розвідувального управління міністерства оборони РФ Володимиру Алєксєєву.

Саме Алєксєєва влада Великої Британії та Європейського Союзу звинувачує в підготовці й розробці операції з отруєння родини Скрипалів у Солсбері у 2018 році. Також уряд США запровадив проти Алєксєєва санкції через його причетність до кібератак на Демократичну партію США і втручання в американські президентські вибори 2016 року.

Як один із доказів журналісти наводять матеріал кремлівського медіа "Царьґрад ТВ", де показували головних командувачів так званої "спецоперації" в Україні. Окрім генерала Олександра Дворнікова, командувачів військовими округами та великими з'єднаннями, кремлівські пропагандисти окремо виділили Алєксєєва – як відповідального за розвідку так званої "спеціальної військової операції" в Україні.

Солдатов і Бороган пояснюють, що таке публічне оголошення має на меті посунути від влади ФСБ, насамперед очільника П'ятого директорату Сергія Бєсєду від будь-якої ролі у війні. За їхніми словами, відсутність народної підтримки окупації (як обіцяли у звітах Путіну) та доступ західних шпигунів до російських планів напередодні вторгнення зіпсували становище спецслужби в очах Путіна.

Алєксєєв вирізняється на тлі решти російських командирів тим, що він є вихідцем з військового спецназу – 14-го директорату ГРУ МО. Це доволі прямолінійні та брутальні спецпризначенці, які не віддають перевагу "витонченим спецопераціям".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: