fbpx
Сьогодні
16:00 08 Тра 2022

"Азов" пояснив, чому не буде здаватися окупантам

Офіцер штабу захисників Азовсталі Ілля Самойленко розповів, які в них є варіанти у ситуації, що склалася із захисниками Маріуполя.

Про це пише Східний Варіант з посиланням на брифінг полку «Азов».

Ілля Самойленко заявив, що було декілька варіантів подальших дій — відкласти зброю і чекати смерті, спробувати втікти, здатися у полон.

«Четвертий варіант — це єдиний спосіб, який гарантує ваше життя і ви не будете соромитися того, що ви зробили. Це означає стояти і боротися», — сказав офіцер.

За його словами, бійці «Азову» розглядають лише останній варіант.

«Ми весь час знали, що полк "Азов" не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон. Здатися для нас це неприйнятно. Ми не можемо подарувати такий подарунок ворогу. Тому що кожна людина, яка є полоненим, це вже є фонд обміну, це ресурс політичного і військового тиску», — пояснює офіцер штабу захисників Азовсталі Ілля Самойленко.

Він згадав історію побратима, якого російські війська взяли у полон під час бою у 20 числах квітня і сюжет про якого показували російські пропагандисти. Він мав велике татуювання на грудях.

«Буквально через декілька днів його мати отримала повідомлення з його мобільного телефону, з фотографією цього хлопця, що він помер. Він був задушений. Спочатку росіяни показали, що взяли його в полон, що люди не бояться, що все буде добре, що вони продемонструють гуманізм. А потім вбили цього чоловіка. Це порушення Женевських конвенцій», — сказав Ілля Самойленко.

Він вважає цей приклад чітким доказом того, що ворог поводиться не по-людськи й порушує усі правила і звичаї війни, усі міжнародні закони.

Зі слів українських бійців, вони знищили понад 2,5 тисячі живої сили противника і поранили понад 500 людей.

Довідка

Російські війська прорвались на територію "Азовсталі" у блокадному Маріуполі 4 травня.

Хоча росія заявляла, що завод вирішили взяти в облогу, а не штурмувати.

Між українськими бійцями та окупантами тривають важкі бої.

У свою чергу,  виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський 27 квітня розповідав, що на заводі понад 600 поранених військових.

Захисники Маріуполя неодноразово звертались до української влади та світової спільноти, наголошуючи, що у бійців є проблеми з їжею, водою, ліками, боєприпасами.

Активісти й низка неурядових організацій створили петицію до ООН і лідерів країн світу із закликом врятувати українських бійців та цивільних із заводу "Азовсталь", застосувавши процедуру екстрадиції.

У цей час Україна та росія за підтримки ООН домовились про евакуацію цивільних, які ховались у бомбосховищах заводу.

Евакуація розпочалась 1 травня, а 7 травня українська влада повідомила про те, що вдалося вивезти всіх жінок, дітей та літніх людей.

Зеленський оголосив про підготовку евакуації з "Азовсталі" поранених та медиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: