fbpx
Сьогодні
22:10 14 Кві 2022

Окупанти на ЧАЕС готувалися до серйозної оборони, - Монастирський

росіяни, перебуваючи у зоні відчуження ЧАЕС, готувалися до серйозної оборони цієї ділянки.

Про це в ефірі українських телеканалів заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передає "Укрінформ".

«Кілька днів тому мені одним з перших вдалося побувати на ЧАЕС, побачити ті приготування, які робили росіяни для оборони. Скажу відверто, вони готувалися до серйозної оборони цієї ділянки, і тільки мужні дії наших ЗСУ змусили їх дуже швидко відійти», – сказав він.

За його словами, він разом із міністром енергетики Германом Галущенком паралельно відвідували Чорнобильську зону.

«Я побачив там, по-перше, великі укріплення у районі так званого Рудого лісу. Ми побачили ці окопи, вириті посередині цих найбільш радіоактивних місць, де рівень радіації у більш як 50 разів перевищує нормальний рівень. На ЧАЕС, де проживали російські солдати і особливо генерали, рівень радіації також у декілька разів підвищений», – уточнив Монастирський.

На його думку, росіяни у Чорнобильській зоні отримали немислимий рівень радіації, «і, звичайно, будуть мати величезну проблему у майбутньому зі своїм здоров'ям, якщо воно у них, звичайно, буде».

Міністр також нагадав, що 169 українських нацгвардійців, які раніше охороняли ЧАЕС, потрапили у полон до росіян, і вони фактично перебували кілька тижнів у підземеллях.

«Ми були у тому місці, де саме їх (нацгвардійців – ред.) утримували. Наразі їх вивезли до білорусі та частково – до рф, і докладаються максимальні зусилля для того, щоб хлопці повернулися додому», – зазначив очільник МВС.

Відповідаючи на питання щодо позицій росіян у Рудому лісі, Монастирський поінформував, що і там, і в селах поза Чорнобильською зоною нині працюють правоохоронці, які, у тому числі фіксують воєнні злочини військовослужбовців рф.

«Звичайно, ви розумієте, що робота слідчих у зонах з надзвичайно високим рівнем радіації є ускладненою. Хоча нам уже відомо про багато речей, що вони вивезли. Зокрема, вони обікрали поліцейську дільницю прямо на території Чорнобиля», – уточнив Монастирський.

За словами міністра, на цій поліцейській дільниці були радіоактивні предмети, які українські правоохоронці вилучали в різних громадян, а після відходу росіян ці предмети зникли.

«І ми розуміємо, що вони (ці предмети – ред.) наразі знаходяться, напевно, у посилках вже десь з білорусі у сторону рф. І не позаздриш тим матерям чи дружинам, які отримують такі подарунки», – зауважив Монастирський.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: