fbpx
Сьогодні
16:10 07 Бер 2022

Росія вдалася до маніпуляції: пропонує евакуацію людей до Білорусі і РФ

English version here

Умови, оголошені Росією, для створення гуманітарних коридорів і евакуації людей до Білорусі і РФ є неприйнятними

Про це заявила віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу.

"Вранці з'явилася інформація про те, що мовляв Росія "в гуманних цілях" відкриває гуманітарні коридори, і режим припинення вогню задіюється з 10-ї ранку.

Це неприйнятний варіант відкриття гуманітарних коридорів. Не поїдуть наші люди з Іванкова, з Димера, Вишгорода, з-під Києва в Білорусь із тим, щоб потім літаками полетіти в Росію", наголосила вона.

Верещук також сподівається, що президент Франції Емманюель Макрон розуміє те, що Росія у власних цілях використовує і маніпулює його ім'ям та намаганням допомогти українцям і іноземцям.

"Ми у відповідь направили своє бачення того, як мають виглядати гуманітарні коридори", наголосила міністерка.

До того ж Верещук закликала РФ забезпечити обов'язкове дотримання режиму припинення вогню для безпечного та безперешкодного проходження гуманітарних коридорів.

"Ми вимагаємо від Росії припинити маніпулювати і зловживати довірою світових лідерів… і зробити відкритими маршрути, які ми вказали.

Ми вимагаємо від Росії прийняти варіанти наших маршрутів, а також встановити режим припинення вогню, про який ми домовимось… Припиніть маніпулювати життями цивільного населення! Дайте можливість відкрити гуманітарні коридори і людям врятуватися", наголосила Верещук.

Вона також закликала світових лідерів допомогти встановити реальні відкриті гуманітарні коридори, щоб евакуювати людей.

Раніше Міноборони Росії оголосило про нібито відкриття з 9:00 за Києвом "гуманітарних коридорів у Києві, Харкові, Сумах та Маріуполі" – для евакуації населення на територію Росії і Білорусі.

У Міноборони РФ заявили, що "тишу" оголошують на прохання президента Франції Емманюеля Макрона, який розмовляв по телефону з президентом Росії Володимиром Путіним на вихідних.​

Попередні угоди про "тишу" не дали змоги евакуювати мирних жителів, зокрема з Маріуполя, бо російські війська продовжили обстріли, попри обіцянки.

При цьому Росія звинуватила українську сторону в тому, що створити гуманітарний коридор не вдалося.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: