fbpx
Сьогодні
Фото 08:51 20 Лют 2022

Сьогодні в Україні згадують Героїв Небесної Сотні

20 лютого, згідно з Указом президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні", в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні

Про це повідомляє Рубрика.

Вісім років тому цього дня відбулися зламні події, що визначили підсумок революції і змусили президента-диктатора Віктора Януковича втекти.

Найбільше людей загинуло саме 20 лютого 2014 року. Свої життя віддали 48 учасників протесту.

З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло 78 осіб, після 20 лютого – ще 20.

Загалом у списках Героїв Небесної Сотні 107 осіб.

У День Гідності та Свободи Зеленський вшанував пам'ять Героїв Небесної Сотні

21 лютого 2014 року на Майдані Незалежності прощалися із загиблими напередодні революціонерами.

Драматизм церемонії підштовхнув двох українських поетес, Людмилу Максимлюк і Тетяну Домашенко, до написання віршів, в яких вперше згадано словосполучення "небесна сотня". Домашенко прочитала свій твір зі сцени Майдану.

Назва виникла за аналогією з основними структурними одиницями Майдану — сотнями. Цей вислів відразу почали активно використовувати ЗМІ; він з'явився в офіційних документах, що стосувалися подій Революції Гідності.

У тому ж 2014 році був заснований Орден Героїв Небесної Сотні; вулиці в десятках українських міст були перейменовані на честь полеглих.

небесна сотня

Частина вулиці Інститутської в Києві, де 20 лютого 2014 року стався масовий розстріл протестувальників, тепер називається Алеєю Героїв Небесної Сотні.

У листопаді 2014 року звання Героя України надали 98 загиблим учасникам революції. Зараз Небесна сотня становить вже 107 осіб, четверо з них загинули на Донбасі в перші дні інспірованого Росією сепаратистського заколоту.

Визнано, що смерть першого Героя Небесної Сотні, Павла Мазуренка, настала 22 грудня 2013 року. Його до смерті побили в Києві люди, одягнені в міліцейську форму.

Останній герой, Віктор Орленко, помер 3 червня 2015 роки від наслідків поранення, отриманого 18 лютого 2014 року в районі Будинку Профспілок.

марш до Дня гідності та свободи рбк2

Фото Facebook/Олексій Панич

Наймолодшому з героїв Назарію Войтовичу було 17 років, найстаршому, Івану Наконечному, 82 роки.

Серед 107 Героїв Небесної Сотні — три жінки і 104 чоловіки.

20 лютого 2015 року на Майдані вперше пройшла акція-реквієм "Хвилина мовчання — нескінченність пам'яті". У центрі столиці одночасно запалили десятки променів прожекторів, встановлених у місцях загибелі демонстрантів.

небесна сотня

104-м Героям Небесної Сотні п'ятий президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України.

А троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція та Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: