fbpx
Сьогодні
Урбан 16:08 13 Лют 2022

В Австралії з людської сечі робитимуть добрива

Фото: iStock.com

В Австралії сечу із громадських туалетів перероблять у добрива для міських рослин та газонів. Тестування технології розпочнеться у Сіднеї та Брісбені.

Про це пише The Daily Mail.

До кінця 2022 року там встановлять нові біотуалети, в яких сеча проходитиме фільтрацію: з неї виділять необхідні для росту рослин калій, фосфор та азот.

Нова система розроблена так, що не потребує контролю з боку людини. До того ж це дає суттєву економію на купівлі добрив та не шкодить навколишньому середовищу.

добрива сеча

Розробка проходила під керівництвом професора Стефано Фрегія, інженера-хіміка з Мельбурнського університету. За його словами, видобуток добрив із сечі набагато безпечніший, ніж із гірських порід.

Наприклад, видобуток фосфору значно перетворює навколишнє середовище та непоправно змінює характер природного ландшафту, кажуть вчені. А запаси фосфоровмісних порід будуть вичерпані в найближчі сто років.

Водночас вилучення азоту з атмосфери потребує величезних енерговитрат — цей процес супроводжується величезним вуглецевим слідом. Тому утилізація та переробка сечі на добриво, що не потребує особливих витрат, привернула увагу дослідників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: