fbpx
Сьогодні
19:49 12 Лют 2022

Індекс демократії в Україні знизився через посилення напруженості з Росією

Фото economist.com

В Індексі демократії за 2021 рік від Economist Intelligence Україна посідає 86 місце у світі зі 167 із загальною кількістю балів 5,57 з 10 можливих і належить до категорії «гібридні режими». Торік у цьому ж рейтингу Україна набрала 5,81 бала й посіла 79 місце.

Про це повідомляє громадська мережа «ОПОРА».

У розрізі 5 категорій, що формують рейтинг, незмінною з минулого року залишилася доволі висока кількість балів у категорії «Виборчий процес і плюралізм» — 8,25.

Натомість дещо зменшилися бали у категоріях «Функціонування уряду» та «Політична участь» — 2,36 та 6,67 відповідно (а у 2020 році ці показники перебували на рівні 2,71 та 7,22).

Не змінилася кількість балів і в категорії «Політична культура» — 5. Натомість трохи знизилась оцінка у категорії «Громадянські свободи» — 5,59 бала (у 2020 році цей показник сягав 5,88).

Чому показник знизився?

Автори Індексу демократії зазначають, що показник України зареєстрував найбільше зниження серед чотирьох східноєвропейських країн у категорії «гібридні режими».

«Україна зараз поділяє 86 місце з Мексикою в нашому глобальному рейтингу — у порівнянні з 79 місцем у 2020 році. Оцінка України знизилася частково через посилення напруженості з Росією», — йдеться в рейтингу.

Там зазначають, що уряд, який функціонує під прямою військовою загрозою, зазвичай обмежує демократичні процеси на користь централізації влади в руках виконавчої влади та апарату безпеки або військового апарату з метою гарантування громадської безпеки.

За словами дослідників, в Україні військові у 2021 році відігравали більш помітну роль і мали більший вплив на ухвалення політичних рішень. Урядова політика також стала менш прозорою.

Хто в лідерах?

До першої п'ятірки цьогорічного рейтингу Індексу демократії увійшли країни, які й раніше посідали найвищі позиції: Норвегія, Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція, Ісландія. Наприкінці ж списку — Центральноафриканська Республіка, Демократична Республіка Конго, Північна Корея, М'янма, Афганістан.

Серед країн Східної Європи Україна посідає 17 місце рейтингу з 28 країн у цьому регіоні. На одну сходинку вище — Чорногорія з 6,02 балів (яку відносять вже до типу «дефектна демократія»), на одну сходинку нижче — Вірменія з 5,49 бала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: