fbpx
Сьогодні
08:45 16 Січ 2022

Хакерську атаку на державні сайти України могла здійснити спецслужба Білорусі

Київ вважає, що хакерську атаку на державні сайти та на портал "Дія" вчинила група, пов'язана з білоруською розвідкою

Про це розповів заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк у коментарі Reuters, повідомляє УП.

Нагадаємо, що атака відбулася у ніч з 13 на 14 січня. Експерти спочатку припустили, що хакери діяли з Росії.

Але за словами заступника секретаря РНБО, атаку, ймовірно, вчинила "білоруська" група UNC1151, що має досвід хакерських нападів на Литву, Латвію, Польщу та Україну.

Вона вже поширювала наративи, які засуджують присутність НАТО у Європі.

"Попередньо ми вважаємо, що до цієї атаки може бути причетна група UNC1151. Пошкодження сайтів було лише прикриттям для більш деструктивних дій і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом.

UNC1151 – це кібершпигунське угруповання, пов'язане зі спецслужбами Республіки Білорусь".

Демедюк також висловив припущення, що хакери використовували Google Translate для перекладу свого послання на польську мову.

"Очевидно, що цим примітивним методом їм не вдалося нікого ввести в оману. Та все ж це свідчить про те, що нападники "грали" на питанні польсько-українськомих відносин, які з кожним днем лише посилюються", – додав посадовець РНБО.

До речі, у "посланні" українцям, яке хакери залишили на сайті Міністерства закордонних справ, по версії польською мовою видно, що ті, хто його писав, не є носіями мови.

Кібератаку на урядові сайти вдалося реалізувати завдяки вразливості системи керування вмістом веб-сайтів October CMS, яку виявили ще в травні 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: