fbpx
Сьогодні
16:29 15 Січ 2022

2021 рік потрапив у п'ятірку найспекотніших в історії, - дослідження

Фото: Getty Images

Останні сім років були найспекотнішими за всю історію спостережень. А 2021 зайняв п'яте місце.

Це підрахували європейські вчені, які відстежують зміну клімату в центрі Коперника при ЄС, пише ВВС Україна.

"Зараз як ніколи очевидна невідкладність боротьби зі зміною клімату", – сказав керівник програми Маріо Фаччіні, виступаючи зі звітом на пресконференції.

Попри прохолодний початок року, 2021-й опинився серед рекордсменів і продовжив тривожну традицію минулого десятиліття, найбільш спекотного за 125 тисяч років.

Минуле десятиліття було найспекотнішим за останні 125 тисяч років

Фото: Reuters

І потепління продовжиться через накопичені в атмосфері парникові гази та нові викиди, упевнені вчені. Що б не робило людство, найближчі десятиліття цей тренд не змінити – можна лише пом'якшити його наслідки, попередила минулого року Всесвітня метеорологічна організація.

Центр Коперника підтвердив, що концентрація парникових газів в атмосфері продовжила збільшуватись у 2021 році. Рекорди побили і вуглекислий газ, і метан.

Природні "гойдалки"

2021 рік ще раз підтвердив висновки вчених про те, що глобальне потепління виявляється не в приході затишного тепла на зміну мерзлякуватості, а в розгойдуванні погодних "гойдалок" між холодом і спекою.

Усе тому, що нагрівання планети веде до збоїв у системі охолодження і циркуляції води та повітря. Почастішають посухи, морози, урагани, лісові пожежі та повені.

У 2021 році ці "гойдалки" були і географічними, і часовими.

Спекотна Австралія пережила найпрохолодніший рік за десятиліття. Вперше за останні п'ять років на континенті не було посухи. А Європа, навпаки, потерпала від спеки рекордно теплим літом-2021.

Загалом на планеті перші п'ять місяців минулого року були прохолодними для цього століття. Однак із червня по жовтень температури не опускалися нижче четвертого місця за всю історію спостережень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: