fbpx
Сьогодні
10:20 07 Січ 2022

До казахських активістів в Україні "прийшли поспілкуватися" співробітники СБУ

Координатор руху «Демократичний вибір Казахстану» (ДВК) Заманбек Тлеулієв заявив, що в Києві його побили невідомі у цивільному. А його соратник Елдос Насипбеков записав відео, як до нього прийшли співробітники Служби безпеки України. У СБУ відповіли, що провели перевірку та поспілкувалися з громадянами Казахстану на тлі останніх подій на їхній батьківщині.

Так, 6 січня глава Фонду «Відкритий діалог» Людмила Козловська поширила у Facebook допис, де заявила про атаку на координаторів ДВК у Києві.

Вона заявила, що о 19 годині 6 січня в Києві невідомі люди в цивільному одязі напали й побили Тлеулієва біля його будинку.

Сам чоловік записав відео, де показав вибиті зуби та невідомих людей із масками на обличчях. «Ці люди не показують документів, не відрекомендовуються, прийшли у цивільному», ㅡ сказав він.

Водночас, як зазначає Козловська, до Елдоса Насипбекова прийшли співробітники СБУ. На відео, яке поширили у Facebook, чоловік у цивільному показує документи СБУ й каже, що «прийшов поспілкуватися».

На іншому відео, де чоловік вказує, що переживає за свою безпеку, йому відповідають: «Що ти поводиш себе, як дівчинка?»

У пресслужбі СБУ "Нromadske" підтвердили, що службовці провели перевірку та спілкувалися з окремими громадянами Казахстану з огляду на поточну ситуацію в країні.

«Особливо зважаючи на російський фактор та ймовірні провокації з боку РФ, які можуть дискредитувати нашу державу на міжнародній арені та зашкодити її інтересам […] Тобто проводиться звичайна робота в межах чинного законодавства та функціональних обов'язків служби», ㅡ повідомили нам в СБУ.

Там також заявили, що співробітники СБУ ввічливо та коректно себе поводили й не перешкоджали відеозніманню, яке здійснювали громадяни Казахстану.

«Зважаючи на занепокоєння останніх, на місце викликали Нацполіцію, яка зафіксувала, що все відбувалося без порушень і в межах українського законодавства. Спроби трактувати це інакше, як і будь-які розмови про тиск із боку СБУ, не мають нічого спільного з реальним станом справ», ㅡ зазначили в СБУ.

Там також додали, що наразі нікого з громадян Казахстану не затримали, але оскільки є ознаки незаконного перебування на території України, підготували відповідні матеріали для Державної міграційної служби.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: