fbpx
Сьогодні
11:03 21 Гру 2021

Перший хворий на штам "Омікрон" в Україні вже одужав

В Україні перший інфікований новим штамом коронавірусу «Омікрон» уже одужав. Про зараження новим варіантом у країні стало відомо 18 грудня.

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін під час брифінгу 21 грудня.

За його словами, інфікований повністю вакцинувався проти COVID-19 ще навесні, тож хвороба протікала майже безсимптомно. Кузін зазначив, що пацієнт уже отримав негативний ПЛР-тест.

Центр громадського здоров'я України виявив штам «Омікрон» у людини, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів. За даними МОЗ, інфікований контактував із хворими на коронавірус в ОАЕ.

Фармкомпанії Pfizer та Moderna, що виготовляють вакцини проти коронавірусу, заявляли, що ефективність двох доз їхніх препаратів проти «Омікрону» нижча, ніж проти інших штамів. Тож фахівці досліджують введення третьої дози.

Так, у Moderna повідомили, що третя доза її вакцини проти коронавірусу в десятки разів збільшує кількість антитіл проти штаму «Омікрон». Збільшення рівня антитіл ще не означає збільшення ефективності вакцини. Це опосередкований показник, який дозволяє припускати, що імунітет проти вірусу все-таки формується. Для визначення безпосередньо ефективності потрібно проводити випробування препарату, що за кілька тижнів існування штаму зробити неможливо.

Перші лабораторні тести в Південній Африці за 8 грудня показали, що антитіла до коронавірусу від вакцини Pfizer можуть бути в 40 разів менш ефективними проти «Омікрону», ніж проти звичайного коронавірусу.

Тоді ж у Pfizer заявили, що під час лабораторних тестів курс їхньої вакцини з трьох уколів зміг виробити достатньо антитіл, аби бути ефективним проти нового штаму.

А вчені в Ізраїлі підтвердили, що курс вакцинації проти коронавірусу трьома дозами Pfizer забезпечує значний ступінь захисту проти нового штаму «Омікрон».

Довідка

Штам, який наразі має назву B.1.1.529 або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки.

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Саме тому науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Наразі новий штам зафіксували у 89 країнах світу. У ВООЗ прогнозують, що найближчим часом «Омікрон» стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просять утриматися від подорожей та масових заходів.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: