fbpx
Сьогодні
09:16 20 Гру 2021

Ясько заявила, що Саакашвілі виснажений та має епізоди втрати пам'яті

Народна депутатка України Єлизавета Ясько розповіла, що лікарі підтвердили у її цивільного чоловіка Міхеіла Саакашвілі посттравматичний синдром. За її словами, політик виснажений та має епізоди втрати пам'яті.

Про це депутатка написала у Facebook.

Ясько розповіла, що у Саакашвілі значна слабкість: він не може їсти, ходити, координовано рухатись.

«З лікарських висновків, у Міхеіла ㅡ гостра форма ПТСР, енцефалопатія, атаксія, порушення слуху, неврастенія. З цими діагнозами неможливо одужати у в'язниці», ㅡ пише Єлизавета Ясько.

Мати Міхеіла Саакашвілі Гіулі Аласанія розповіла журналістам, що політик не може сам ходити по прямій.

«Коли його ведуть, якщо в цей момент праворуч нікого немає, він може впасти, це відбувається на правий бік. Те саме з очима ㅡ коли його перевіряє невропатолог, праве око не стежить за рухом. У нього очевидна слабкість, таке моє враження», ㅡ сказала вона.

За словами Єлизавети Ясько, посттравматичний синдром у Саакашвілі пов'язаний «із насильством і тортурами, які він зазнав у Глданській в'язниці».

Ясько заявила, що у шпиталі, де політик перебуває зараз, він не отримував належної медичної допомоги, щоби зупинити розвиток зазначених хвороб.

Напередодні такий висновок оприлюднив консиліум лікарів організації «Емпатія», які розглядали лікування політика, пише видання «Новости-Грузия».

За висновком організації, лікування-реабілітація Саакашвілі у військовому госпіталі після тривалого голодування є неефективним. Натомість там радять дати йому можливість звернутися до альтернативного лікувально-реабілітаційного закладу для індивідуального лікування.

Довідка

Саакашвілі затримали 1 жовтня після його прибуття на батьківщину. Тоді на знак протесту він почав голодування, стан його здоров'я погіршувався.

Зрештою Саакашвілі перевели з Руставської в'язниці до Глданської тюремної лікарні у Тбілісі, хоча сам він наполягав на переведенні в цивільну лікарню. Це ж підтримував консиліум лікарів, які наразі стежать за здоров'ям експрезидента Грузії.

Спеціальна пенітенціарна служба при Мін'юсті Грузії оприлюднила записи, на яких Саакашвілі нібито їсть дитяче пюре в медичному кабінеті. Політик відповів, що справді вживав добавки, але пізніше відмовився й від них.

На 49-й день голодування Саакашвілі знепритомнів у лікарні в'язниці, його доправили в реанімацію. Лікарі вкотре вимагали переведення політика з тюремної лікарні в багатопрофільну.

Невролог, який оглядав Саакашвілі, заявив, що експрезиденту необхідно зробити МРТ головного мозку. Особистий лікар Саакашвілі Ніколог Кипшидзе казав, що здоров'я політика погіршується.

Після цього Міністерство юстиції Грузії запропонувало перевести Саакашвілі у військовий госпіталь. Крім того, експрезидент Грузії погодився після переведення у госпіталь припинити голодування.

У чому звинувачують Саакашвілі?

Саакашвілі заочно засуджений у Грузії, тож після прибуття експрезидента до країни перед місцевими виборами його одразу заарештували й перевели до пенітенціарної установи.

У 2018 році Саакашвілі заочно засудили до трьох років ув'язнення у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані та до 6 років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Також Саакашвілі звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині державного кордону. Крім того, після його повернення грузинська влада заявила, що він нібито зі своїми соратниками «планував убивство опозиціонерів, щоб спровокувати заворушення і звинуватити владу», хоча проваджень за цим фактом немає.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: