fbpx
Сьогодні
10:20 18 Гру 2021

"Омікрон" дістався України: зареєстровано перший випадок

English version here

Наразі це найнебезпечніший штам коронавірусу.

Вночі з 17 на 18 грудня Центр громадського здоров'я України за результатами повногеномного секвенування виявив штам «Омікрон». Вірус діагностували у людини, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Людина, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, мала контакт із хворими на COVID-19 в ОАЕ. Пацієнт продовжує перебувати на лікуванні.

За словами Ляшка, зараз фахівці проводять епідеміологічне розслідування цього випадку і додаткове обстеження людей, з яким пацієнт контактував.

«За можливості, уникайте поїздок закордон у регіони, де циркуляція штаму «Омікрон» домінує», — попросив міністр.

Що це за штам?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529 або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки.

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Саме тому науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: