fbpx
Сьогодні
15:51 18 Гру 2021

В Україні цього року видали удвічі більше іпотек, ніж торік

За перші 10 місяців 2021 року українські банки видали 8,7 тисячі іпотечних кредитів на понад 7 мільярдів гривень. У порівнянні з таким же періодом минулого року подвоїлася кількість договорів про іпотеки, а загальна сума виданих коштів зросла у 2,5 рази.

Про це повідомили в Національному банку України.

У жовтні 2021 року банки видали 963 іпотечних кредити на загальну суму 774 мільйони гривень. Про видачу нової іпотеки в звітному місяці проінформували 17 банків.

Нові кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості займали ще більшу частку, ніж у вересні: у жовтні вона становила майже 90% від усіх виданих іпотечних кредитів.

В НБУ зауважують, що ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п'ять найактивніших банків уклали майже 90% нових угод.

Середня сума договору в жовтні зменшилася до 803,9 тисяч грн із 858,1 тисячі грн у вересні. Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами становила в жовтні 14,9% на первинному ринку і 13,5% — на вторинному. З початку року ставки знизилися на 2% та на 0,4% відповідно.

Регулятор проводить щомісячні опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів. Це самооцінка фінустановами власних іпотечних портфелів, тому дані можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сайті НБУ.

«Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше показує тип застави за кредитами, а отже, й сутність класифікації кредитів», — пояснили в Нацбанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: