fbpx
Сьогодні
13:49 14 Гру 2021

Зеленський поскаржився, що Німеччина завадила Україні отримати озброєння через НАТО

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський поскаржився, що Німеччина завадила Україні отримати озброєння через механізми НАТО. Німецьке медіа Bild повідомило, що до блокування також причетні Нідерланди.

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica.

Президент обговорив, зокрема, інформацію про скупчення російських військ біля українських кордонів. За його словами, Росія нарощує кількість військ на кордоні для шантажу «передусім проти західних держав».

Зеленський переконує, що з початку війни у 2014 році Україна «готова до будь-яких сценаріїв», але цього «не можна сказати про всі європейські країни».

«Німеччина нещодавно завадила нам у постачанні по лінії НАТО протидронних рушниць та протиснайперських систем, які є винятково оборонними інструментами… Будь-яка демократична держава, яка захищається від агресії, повинна мати право на придбання таких оборонних інструментів. Але в деяких столицях усе ще перемагає страх», — сказав Зеленський.

Не вперше українська влада скаржиться на дії Німеччини. Так, міністр оборони України Олексій Резніков також звинуватив Німеччину у блокуванні постачання зброї Україні через НАТО, попри загрозу нового вторгнення з боку Росії.

Резніков заявив, що з огляду на блокування урядом Німеччини закупівлі летальної зброї Україна намагатиметься придбати її за допомогою двосторонніх угод із союзниками, зокрема зі США, Великою Британією, Литвою та Францією.

Зазначимо, що напередодні німецьке видання Bild із посиланням на власні джерела повідомило, що Німеччина та Нідерланди з травня блокують постачання зброї Україні через механізми НАТО. Так, Україна хотіла через Агентство НАТО придбати 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 зі США та 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA з Литви. Але Німеччина та Нідерланди були проти.

Зазначається, що наприкінці своєї каденції Ангела Меркель частково відмовилась від блокування, дозволивши постачання 10 із 20 протидронних комплексів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: