fbpx
Сьогодні
15:44 10 Гру 2021

В Україні визначили результати та подальші кроки боротьби з корупцією

English version here

9 грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією, представники держави, антикорупційних органів, громадські діячі та міжнародні партнери взяли участь у конференції «Сім років антикорупційної реформи».

«Надзвичайно важливою є співпраця між антикорупційними органами. Об'єднайте зусилля, коли це можливо. Взаємодія всіх учасників процесів зробить нас ефективними як ніколи, — зазначив керівник EUACI Аллан Паг Крістенсен. — Ми раді сприяти співпраці всередині створеної інфраструктури. Один із прикладів: розроблена за підтримки EUACI система eCase Management, яка забезпечує цифрову роботу з кримінальними провадженнями і з'єднує НАБУ, САП та ВАКС. Це унікальна система з величезним потенціалом».

Під час конференції було наголошено на основних досягненнях антикорупційної реформи за 7 років, серед яких названі наступні:

  • 358 осіб обвинувачено за результатами розслідування НАБУ (станом на грудень 2021 року), ще 666 особам повідомлено про підозру.
  • Реєстр декларацій від НАЗК — це найбільша база даних про статки посадовців у світі. Реєстр також містить модуль автоматичної перевірки декларацій, який допомагає швидко виявити порушення.
  • Вищий антикорупційний суд ухвалив 56 вироків як судом першої інстанції щодо 59 осіб, 189 кримінальних проваджень на розгляді.

Голова НАЗК Олександр Новіков наголосив, що національне агентство впровадило основні зміни за останні два роки після перезавантаження: «Ми друга країна у світі після США, яка має моніторинг способу життя посадовців. Завдяки матеріалам, зібраним під час цього моніторингу, Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулась до Вищого антикорупційного суду — і Україна вперше у своїй історії має випадок конфіскації необґрунтованих активів на суму понад мільйон гривень. І що найголовніше: з травня 2021 року у деклараціях виявлено недостовірних відомостей на 1 млрд грн».

Під час дискусії директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник наголосив, що антикорупційна інфраструктура в Україні сформована і, попри спроби похитнути їхню незалежність, антикорупційні органи продовжують ефективно працювати. «Жоден посадовець, причетний до корупції, незалежно від політичної приналежності й посади, не має гарантії, що його не притягнуть до кримінальної відповідальності», — заявив Артем Ситник.

У межах конференції на інших дискусійних панелях представники громадянського суспільства та антикорупційних органів представили свої погляди на виклики та перспективи боротьби з корупцією. Серед них:

  1. потреба ухвалення національної антикорупційної стратегії;
  2. незавершений конкурс на посаду керівника САП;
  3. необхідність провести прозорий конкурс для обрання майбутніх очільників НАБУ та АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів).

Конференція організована Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) за сприяння Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI) та Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI).

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: