fbpx
Сьогодні
19:55 01 Гру 2021

В Антарктиді почали бурити найстарішу ділянку льоду, щоб прослідкувати зміни клімату

Фото: bas.ac.uk

Команда вчених із Британії та Італії почала бурити найстарішу ділянку з льодом в Антарктиді, щоб прослідкувати 1.5 мільйона років історії змін клімату.

Про це йдеться на сайті Британської антарктичної служби.

Дослідницький проєкт має назву Beyond European Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA). Ним займаються Інститут полярних наук Cnr (Національна дослідницька рада Італії) та Британська антарктична служба (BAS). Вартість дослідження – 11 мільйонів євро, їх виділяє Європейська комісія.

В процесі буріння формуватимуться крижані керни – циліндричні зразки льоду, кожен шар яких може розповісти про окремі періоди в історії клімату.

Робота над проєктом стартувала у 2019 році, але бурити почали лише зараз. Тривалість проєкту складатиме сім років.

Першу бурова кампанія, яка триватиме до січня 2022 року, проводять в районі Little Dome C, розташованому за 40 км від італійсько-французької станції Concordia.

Гляціологи, інженери та техніки міжнародної команди працюватимуть на висоті 3233 метри над рівнем моря, на відстані понад 1000 км від узбережжя при "літній" температурі -35°C. Команда сподівається досягти середньої швидкості проходки керна 170 м на тиждень.

«Під час нашого попереднього проекту EPICA, який завершився в 2008 році, нам вдалося витягти та проаналізувати керн льоду віком 800 тисяч років. Тепер ми намагаємося повернутися назад у часі: тому що, якщо ми хочемо отримати правильний погляд на те, що зараз переживає світ у зв'язку зі зміною клімату, і прийняти відповідні стратегії пом'якшення наслідків, ми повинні озирнутися ще далі – саме цього ми і намагаємося робити в Антарктиді за допомогою Beyond EPICA», – говорить учений Карло Барбанте, директор Інституту полярних наук Національної дослідницької ради Італії (Cnr-Isp) і професор Венеціанського університету Ка Фоскарі, який бере участь у кампанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: