fbpx
Сьогодні
13:58 29 Лис 2021

Стефанчук вважає, що ухвалення держбюджету не затягнеться на "бюджетну ніч"

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не бачить передумов, що ухвалення державного бюджету на 2022 рік затягнеться на «бюджетну ніч», але має на цей випадок плани, зокрема, щодо зміни календарного графіку парламенту.

Як передає Укрінформ, про це спікер сказав на брифінгу після засідання Погоджувальної ради.

«Я таких передумов не бачу (щодо «бюджетних ночей» – ред.), але я, як професійний юрист, повинен мати одразу декілька планів. Тому я дуже не хочу переходити до плану «В» і плану «С». Я хочу, щоб ми пішли по плану «А», так, як це робиться в нормальних цивілізованих країнах, і Україна отримала прогнозований бюджет на наступний рік», – зазначив Стефанчук.

Він зауважив, що у разі не підтримки депутатами проєкту бюджету в другому читанні, парламент, фактично, переходить до постатейного голосування у третьому читанні.

«Це означає, що у разі не підтримки в другому читанні депутати повинні бути готові до того, що до нового року ми змінимо календарний графік і будемо щодня голосувати постатейно для того, щоб до нового року Україна отримала цей бюджет. Тому що це важливо не стільки для депутатів, це важливо для народу України, для органів місцевого самоврядування. Тому що після прийняття бюджету вони повинні скоригувати свої місцеві бюджети і прийняти їх», – розповів спікер.

Стефанчук також зауважив, що «найскладніша робота з бюджетом уже пророблена».

«Я сподіваюся, ми надзвичайно широко і, мабуть, уперше за всю історію Верховної Ради повністю обговорили цей проєкт до першого читання. Далі ми будемо очікувати на ті пропозиції, які будуть надходити від уряду. Далі ви розумієте, що в нас є варіант – проголосувати в другому читанні і в цілому, і після цього затвердити кошторис Верховної Ради», – сказав він.

Голова ВР також висловив сподівання, що депутати знайдуть консенсус по основних питаннях держбюджету, тому що «визначені чіткі пріоритети на наступний рік, вони доведені».

«Я особисто закликаю народних депутатів не псувати свій час і проголосувати той бюджет, який підготує Кабінет Міністрів за умови, що там будуть враховані всі необхідні пріоритети, які передбачені Верховною Радою і які були направлені до Кабінету Міністрів як бюджетна резолюція», – додав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 листопада ухвалила постанову №6000-П "Про висновки та пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік", що вважається ухваленням законопроєкту про Держбюджет на наступний рік у першому читанні.

Руслан Стефанчук на засіданні Погоджувальної ради 29 листопада звернувся до парламентського Комітету з питань бюджету з проханням оперативно розглянути проєкт державного бюджету на 2022 рік, як тільки він надійде від Кабінету Міністрів.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: