fbpx
Сьогодні
13:28 20 Лис 2021

Колишні депутати від "Голосу" заявили, що керівництво партії розтратило понад 1,3 млн гривень з бюджету. Железняк це заперечує

Депутат об'єднання «Справедливість» та фракції «Голос» Ярослав Юрчишин заявив, що керівництво «Голосу» викрало понад 1,3 мільйона гривень із держбюджету.

Про це Юрчишин написав із посиланням на заяву Національного агентства з питань запобігання корупції.

Він розповів, що партія нібито сплатила підприємцям 1 328 280 гривень бюджетних коштів за надані послуги.

«Керівництво партії "Голос" нахабно краде кошти з державного бюджету. Уже всім зрозуміло, що в керівництві партії "Голос" настали часи хаосу та дилетантства, що переросли в узурпацію влади всередині політичної сили», — зазначив Юрчишин.

Раніше Національне агентство із запобігання корупції встановило, що партія "Голос" замовила в низки ФОПів послуги на понад 1,3 млн гривень, але у фінзвітності немає доказів надання цих послуг.

Як пише агентство, "Голос" заплатив майже 600 тисяч гривень за «моніторинг ЗМІ та пошук інформації», але такий моніторинг та аналізи були повністю скопійовані з сайту громадської мережі ОПОРА, а не виконані підрядником.

Поліція почала розслідувати порушення порядку фінансування політичних партій (ч. 4 с. 159−1 КК), а Справедливість вимагає обʼєктивного розслідування.

Голова парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк у коментарі Радіо Свобода заявив, що звітність партії, щодо якої НАЗК має зауваження, стосується другого кварталу 2020 року. На його думку, зміст, який викликав претензії в агентства, надав контрагент партії. Також Железняк відкинув поширення дезінформації про нардепку Олександру Устінову.

«Я не пам'ятаю жодної дезінформації або взагалі хоч чогось, що писав про Устінову за цей квартал хто-небудь. Ми ж всі тоді були великою дружною сім'єю. Тому пов'язати одне з іншим — це досить алогічно, глупо і дуже просто спростовується. Надішліть мені хоч одну погану статтю про Устінову за той період взагалі від когось», — заявив депутат.

"Голос" оскаржив рішення НАЗК в суді і, за словами Железняка, після рішення про зупинення фінансування партія вже тричі його отримувала. Натомість він звинуватив групу Справедливість у співпраці з Офісом президента і в тому, що «в них завдання з ОП зараз якось перебивати «вагнерґейт».

Депутат додав: звітність партії також перевіряла Рахункова палата, яка за результатом перевірки винесла позитивний висновок.

19 листопада "Голос" повідомив, що НАЗК відновило державне фінансування партії. Раніше в агентстві казали, що це не можна зробити до відповідного рішення Верховного Суду.

У "Голосі" призупинення держфінансування вважають тиском на опозицію. У політсилі стверджували, що при розподілі фінансування на четвертий квартал 2021 року НАЗК ігнорує як норми закону про державне фінансування партій, так і рішення судів, що підтверджують правильність правової позиції "Голосу".

До цього НАЗК вже припиняло фінансування партії "Голос", тоді політики подали позов до ОАСК та оскаржили рішення, апеляція його підтвердила. Фінансування поновили за кілька місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: