fbpx
Сьогодні
13:14 11 Лис 2021

Україну може спіткати дефіцит якісної питної води, - голова Держпродспоживслужби

English version here

Україну вже через декілька десятків років може спіткати дефіцит якісної питної води. Зараз в Україні діють застарілі норми, що встановлюють вимоги до якості води, яких до того ж не дотримуються більшість постачальників.

Про це заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час Форуму з екології та сталого розвитку, передає "Нromadske".

"Сьогодні почали ухвалюватися рішення, які дозволять покращити ситуацію — обмеження використання фосфатів в мильних засобах та деяких пестицидів (це, приміром, хлорпірифос)", — запевнила вона.

Чиновниця стверджує, що Україні потрібно більш активно впроваджувати у себе європейські норми. Бо це, мовляв, не питання євроінтеграції, а «питання виживання».

За словами Магалецької, у чинному законодавстві відсутні норми контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду, епіхлорогідрину, електричної провідності тощо.

З 2021 року нормативи для чотирьох показників (акриламід, вінілхлорид, епіхлорогідрин, хлорати) у Європі у сотню разів жорсткіші, ніж в Україні, зазначила вона.

"Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації із використанням досвіду Європейського Союзу. Держпродспоживслужба підтримує адаптацію українського законодавства до європейських норм", — підкреслила чиновниця.

І додала, що в Україні сьогодні діють «Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», у яких загалом відсутні 23 показники безпечності та якості питної води, що містяться у відповідних директивах ЄС.

Зазначимо, що за даними ВООЗ, до третини населення світу зараз не має доступу до питної води. ВООЗ також вважає, що до 2025 року половина людства житиме в умовах нестачі чистої води.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: