fbpx
Сьогодні
11:13 10 Лис 2021

Вікіпедія почала марафон покращення біографічних статей про видатних жінок

Фото: Вікіпедія

Із 10 по 24 листопада в україномовному розділі Вікіпедії пройде марафон "Це зробила вона", присвячений покращенню енциклопедичних статей про жінок. Усі охочі зможуть долучитися та відредагувати статті про життя і досягнення видатних жінок.

Зазначається, що кампанія "Це зробила вона" проводиться українською Вікіпедією втретє. Минулого року у межах марафону було покращено статті про 120 видатних жінок.

Кампанія має на меті підкреслити історії успіху жінок, аби боротися з гендерними стереотипами і розкривати переваги гендерної рівності.

"Зараз в українській Вікіпедії лише 17% біографічних статей присвячені жінкам. Ситуація поступово змінюється, зокрема завдяки тематичним кампаніям та марафонам, які ми уже кілька років поспіль проводимо за підтримки партнерів. Однак важливою є не лише кількість статей, а й їхня якість — українські читачі та читачки заслуговують на якісну інформацію своєю рідною мовою про видатних політикинь, мисткинь, спортсменок та всіх інших видатних жінок", — коментує Ольга Мілянович, прессекретарка та членкиня Правління ГО Вікімедіа Україна.

Щоб долучитися до марафону, потрібно поліпшити якомога більше наявних статей про жінок в україномовному розділі Вікіпедії із 10 до 24 листопада 2021 року включно, а також зафіксувати свій внесок на сторінці проєкту у Вікіпедії.

Наприклад, можна додати нові факти у статтю або ж навести авторитетні джерела на підтвердження наявних фактів, поліпшити стиль статті та виправити одруки, покращити ілюстрування тощо.

Переможці визначатимуться згідно із системою балів, описаною на сторінці марафону. Доречність змін згідно із правилами та практиками онлайн-енциклопедії будуть визначати вікіпедист (к)и. Під час участі потрібно дотримуватися правил Вікіпедії, зокрема про енциклопедичний стиль письма та недопустимість плагіату.

Усі активні учасники й учасниці марафону отримають пам'ятні сувеніри від організаторів, а найактивніші — додаткові призи, зокрема тематичні книжки на власний вибір.

Також повідомляється, що у межах марафону передбачені окремі призи для авторів та авторок найбільшого внеску у статті про українських спортсменок і дипломаток.

Ця спеціальна номінація проходить у межах програми WE ACT: Діємо задля жінок та їхніх можливостей, яка реалізується Фондом ООН у галузі народонаселення за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: