fbpx
Сьогодні
11:10 18 Вер 2021

В Афганістані закрили міністерство жінок, тепер там буде міністерство моралі

Угрупованні "Талібан" закрило міністерство у справах жінок, а замість нього відкрило відомство моралі. За попереднього правління талібів це міністерство слідкувало за дотриманням норм ісламу.

Про це пише hromadske.

Очевидці видань розповіли, що 17 вересня у Кабулі таліби зняли вивіску міністерства у справах жінок та замінили її табличкою міністерства поширення моралі та запобігання порокам.

Відео у соціальних мережах показують жінок-співробітниць поза офісами, які закликають талібів дозволити їм повернутися до роботи.

"Ми відповідальні перед своїми сім'ями… Ми освічені та не хочемо обмежуватися лише хатніми справами", — сказала одна зі співробітниць після закриття відомства.

Ще одна працівниця розповіла, що вона — єдина годувальниця у родині, тому не знає, що їй тепер робити.

Міністерство поширення моралі та запобігання порокам існувало в Афганістані до приходу талібів до влади у 1990-х роках. Однак повноваження відомства розширились саме за час правління угруповання.

Міністерство слідкувало за дотримання суворої системи шаріату за середньовічним зразком, що передбачає, зокрема, значні порушення прав жінок.

Тоді утворили так звану поліцію моралі, яка патрулювала вулиці та перевіряла, як афганці дотримують шаріату. Ставало відомо про побиття жінок, які нібито вдягалися відверто або були на вулиці без супроводу чоловіка. Дівчатам тоді не дозволяли навчатися у початковій школі.

Заборонялися різні розваги, наприклад, музика, танці, гра у шахи та запуск повітряного змія. Чоловіків змушували відрощувати бороду, стрижки у західному стилі засуджувалися. Тих, хто порушував правила, могли лупцювати, відрізати частини тіла або публічно страчувати.

Представник "Талібану" Мохаммад Юсуф сказав New York Post, що міністерство моралі обов'язково має бути в Афганістані, оскільки основна мета громадян — служити ісламу.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: